Детско-девическа хорова формация Евмолпея“ ще участва в тържествената културна програма

...
Детско-девическа хорова формация Евмолпея“ ще участва в тържествената културна програма
Коментари Харесай

Хор „Евмолпея“ на турне в Сърбия


Детско-девическа хорова групировка „ Евмолпея “ ще взе участие в тържествената културна стратегия на „ XXI Българиада във Войводина 2024 “ – Нови Сад, отдадена на 190 години от рождението и 145 години от гибелта на Любен Каравелов – български стихотворец, публицист, енциклопедист, публицист, етнограф, народен воин, герой за Освобождението на България от османска власт. Българската страна ще означи тези годишнини по заслужен метод. Столицата на Войводина е обвързвана с личността и неговия живот. Инициативата се провежда от Дружеството за български език, литература и просвета Нови Сад, Националния съвет на българите в Сърбия и посолството на Република България в Белград. Градът бе определен за Европейска столица на културата през 2021 година

Детско-девическа хорова групировка „ Евмолпея “ при ЦПЛР – ОДК – Община Пловдив с диригент доктор Алия Хансе, клавирен акомпанимент Йорданка Иванова и арт – управител Ганка Янкова е поканена в тържествата в Нови Сад, отдадени на делото на Любен Каравелов, включени в границите на „ Българиада във Войводина 2024 “. Персонална е поканата към тях и за следващ път да осъществят празника на етническите българи в Сърбия, който ще се организира през уикенда тази седмица в Нови Сад.

На 9-ти март хор „ Евмолпея “ ще се показа с концерт със особено квалифициран репертоар. „ Хубава си моя горо “ е едно от творбите по стихове на Любен Каравелов. Предвижда се хористките да поднесат цветя на барелефа на Любен Каравелов, подарен от Ротари Клуб Пловдив, намиращ се на улица, носеща неговото име.

На обичайна „ Българиада във Войводина “ се събират нашенци от всички краища на западната ни съседка – да се видят, да споделят проблемите, да си попеят български песни, да устояват позициите си, да не губят идентичността си. В околните 15 години обичан посетител, помощник за запазване на българщината и другар на тези самобитни „ български събори “, е хор „ Евмолпея “. Вече 9-та Българиада те показват младия български дух, хубост и гений пред нашите сънародници зад граница. Тази година пловдивските девойки са подготвили за своите другари, живеещи в Сърбия, напълно българска стратегия с акцент върху фолклорните обработки. Евмолпеите ще създадат прочувствени изненади за своите домакини посредством танци, мизансцен и атрактивно поднасяне на своите песни.

През годините до в този момент девойките са взели участие в Българиади в средището на българите в централна Сърбия – Иваново, Бело тресавище, Нови Сад. Сега още веднъж се насочат към административния център на Войводина – вторият по величина град на Сърбия – Нови Сад, където имат доста почитатели и измежду сръбската аудитория. За това са подготвили своя песенен поклон към тях. На път за Западна Европа „ Посланиците на благосклонност “, каквито са Евмолпеите, постоянно са организирали концерти в Сърбия – Ниш, Белград, Нови Сад, Кула, Сремски Карловци, Зренянин, Иваново, Бело тресавище, Панчево и имат записани в биографията си голям брой независими концерти в Сърбия. Неведнъж на техните концерти са участвали дипломатите от Българското посолство, отпред с българския дипломат. И този път „ Евмолпея “ има за цел да стопли сърцата на нашите сънародници, да ги зарадва, да им вдъхни убеденост, че там, където има един българин, има и България. Защото „ златните мартенички “ на България, както назовава евмолпеите ръководителят на сдружението за българския език, литература и просвета – господин Жарко Евтимов, поддържат неугасващия пламък на българщината. На концерта ще участват дипломатите от Българското посолство в Белград, отпред с дипломат Петър Дойков.

Акцентът от това посещение ще е запознаване на необятната общност и най-много подрастващите с незнайни обстоятелства и събития за личността на Любен Каравелов, свързани с историята на България и Сърбия, популяризирането на живота и активността му. Подготовката на „ Българиада във Войводина 2024 “ се поддържа от Министерство на външните работи и Изпълнителна организация за българите в чужбина. Това пътешестване сплотява напъните на Посолството ни в Белград, голям брой държавни институции и цивилен организации в Сърбия и младите реализатори от Хор „ Евмолпея “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР