Детска градина №1 в район Възраждане“ в столицата, която в

...
Детска градина №1 в район Възраждане“ в столицата, която в
Коментари Харесай

БСП-София: След 71 г. искат да преименуват детска градина Мара Петлякова на Червената шапчица |

Детска градина №1 в регион „ Възраждане “ в столицата, която сега носи името " Мара Петлякова " - героиня от антифашистката опозиция от Втората международна война, ще бъде преименувана на " Червената шапчица ".

За това сигнализираха общинските съветници от „ Българска социалистическа партия за България “ в СОС. Докладът е импортиран от кмета на региона Савина Савова и в него се споделя, че самодейността е на директорката, педагогическия съвет и родители.

„ Детска градина №1 е издигната през 1950 година и от този момент се назовава " Мара Петлякова ". През 1941 година, дружно с Йорданка Чанкова и Лиляна Димитрова, тя е въдворена в концлагер " Свети Никола ". През 1942 година трите съумяват да избягат от лагера. На 17-ти февруари 1944 г, Мара Петлякова - тогава на 31 години, е задържана, измъчвана и разстреляна поради антифашистката й активност в Дупнишкия партизански отряд ", описа заместник-председателят на групата Иван Таков.

" Вече 71 години детската градина в моя регион " Възраждане " носи името на Мара Петлякова. Сега внезапно на ръководещите в Столичната община им скимнало да го сменят ", разяснява той. Таков е засегнат и от претекста за преименуването - в София нямало друга градина с името " Червената шапчица ", а приказката оказвала възпитателна роля с нравствените хрумвания и простора на въображението. 

„ За над 10 000 деца не доближават места в яслите и детските градини в София. И вместо да се мисли по какъв начин този проблем да бъде решен, ръководещите се занимават с преименуване на детски заведения “, съобщи заместник-председателят на групата на социалистите. 

" И нито дума за личността на Мара Петлякова! Вероятно тъй като сега политическата обстановка постанова историческите обстоятелства да бъдат  забравени, изкривени и изтрити. Днес новата фашизоидна агитация подменя историята с детски приказки. Утре несъгласните ще ги прати в някой  нов " Свети Никола ", декларира Иван Таков, който е безапелационен, че този памфлет няма да получи поддръжката на общинските съветници от Българска социалистическа партия. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР