Детска градина Снежанка, която се намира на ул. Тополница 3

...
Детска градина Снежанка, която се намира на ул. Тополница 3
Коментари Харесай

ДГ Снежанка под ключ, търсят на пожар забавачки за децата

Детска градина „ Снежанка ”, която се намира на ул. „ Тополница ” 3 (до пл. „ Шахбазян ”), няма да отвори вратите си в навечерието на новата образователна година. В момента в забавачката се прави ремонт, който ще се забави с още няколко месеца. За казуса сигнализира през вчерашния ден шефката на общинските съветници от „ Съюз за Пловдив ” Дани Каназирева, към която за подпомагане се обърнаха родители, чиито деца са записани в „ Снежанка ”.

„ Ремонтът е индикативен образец за това по какъв начин не би трябвало да се работи ”, съобщи Каназирева. Тя описа, че договорът за главен ремонт, реорганизация и ограничения за енергийна успеваемост е подписан от Община Пловдив още на 23 август 2018 година Но осъществяването на публичната поръчка стартира едвам през юни тази година. Срокът, който общината е дала на строителната компания за санирането, е 201 дни, т.е. близо седем месеца.

„ До новата образователна година ДГ „ Снежанка ” трябваше да бъде напълно приключена. Това, което следим, е закононарушение към децата и родителите, тъй като и прилежащата ДГ „ Перуника ” е в ремонт. Очевидно е, че договорът е подписан в ущърб на пловдивчани, което се случва в нашия град за следващ път. Налице е тоталната липса на заинтригуваност и непросветеност на общинската администрация ”, разяснява Дани Каназирева.

Родителите са поискали от Община Пловдив бусче, с цел да транспортира най-малко заран децата до други детски градини, само че са им отказали. Мнозина от тях се чудят по какъв начин ще карат малчуганите. По-сериозен е казусът за родителите, чи​ито деца за пръв път потеглят на забавачка. Много от дамите са възнамерявали завръщането си на работа, откакто считали, че са уредили хлапетата си с градина покрай домовете си. Оказва се обаче, че ще би трябвало да търсят други разновидности.

Според Каназирева още в изискванията за провеждането на публичната поръчка трябваше да бъде заложен доста по-кратък период - най-много три месеца, и да се работи през лятото, когато множеството от децата са във почивка. „ Другото значимо условие при такива поръчки е изпълнителят да работи на двусменен режим или ремонтът да бъде предоставен на няколко компании, с цел да се оправят по-бързо. Задължителни са непоколебим надзор и жестоки наказания за нарушение на контракта ”, акцентира съветничката.

Обществената поръчка за ремонт на ДГ „ Снежанка ” е оповестена още на 19 април 2018 година с планирана цена 2 450 765 лв., ревизира репортерът на „ Марица ”. Финансирането е обезпечено по оперативна стратегия „ Региони в напредък ”. В плана „ Образователна инфраструктура - създаване и възобновяване на учебни заведения, детски градини и ясли ” са включени три обособени позиции - за ремонт и саниране на ДГ „ Снежанка ”, ДГ „ Перуника ” и ДЯ „ Детски смях ”.

Търгът за „ Снежанка ” е извоюван от компания „ ИСА 2000 ” за 2 440 206 лв., или за 2 928 247 лв. с Данък добавена стойност. Договорът е подписан на 23 август 2018 година, само че строителната площадка е открита чак на 9 юни тази година. Едва тогава Община Пловдив е предоставила достъп на строителите, тъй като децата посещаваха детската градина до края на май.

Днес постройката е опасана със скеле. И за непрофесионалистите е ясно, че санирането няма да завърши скоро, защото работата е доста. В съседство има и преди малко стартират градеж за пристройка, в която ще бъдат разкрити две нови групи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР