Децентрализираните финанси - DeFi – заживяват нов живот. Размерът на

...
Децентрализираните финанси - DeFi – заживяват нов живот. Размерът на
Коментари Харесай

Като феникс: Децентрализираните финанси в блокчейн заживяват нов живот

Децентрализираните финанси - DeFi – заживяват нов живот. Размерът на парите, подадени в този тип криптопроекти, скочи през последните месеци, понесен от ралито на Bitcoin, провокирано от стартирането на спот Bitcoin ETF в Съединени американски щати.

Общата стойност на токените (TVL), подадени в блокчейн, фокусиран върху DeFi, е повишена с към 40% от ноември насам до към 60 милиарда $, достигайки най-високото си равнище от август 2022 година насам предишния месец, съгласно доставчика на данни DeFi Llama.

По подигравка на ориста проникването на Bitcoin в главната, централизирана финансова система дейно подтиква поемането на риск в паралелния децентрализиран крипто свят.

" Нарастването на DeFi TVL е отражение на възходящите спекулации в пространството на цифровите активи, защото хората преследват идващия разказ и идващото горещо нещо ", споделя пред Reuters Остин Александър, съосновател на компанията LayerTwo Labs, фокусирана върху транзакциите с Bitcoin.

В началото на януари дневните размери на търговия с DeFi протоколи скачат до 7,3 милиарда $, което е най-високата им стойност от март 2023 година насам. Пазарната капитализация на криптопарите, свързани с DeFi, се е повишила до 77 милиарда $, от 72 милиарда $ при започване на декември, по данни на CoinGecko.

Идеята на DeFi е доста друга от тази на контролираната финансова система. Тя се стреми да възпроизведе нормалните процеси на вложение, заемане и търговия, само че в един децентрализиран свят, където транзакциите от вида peer-to-peer (потребител към потребител) в блокчейн се извършват посредством интелигентни контракти, без банки или брокери, които работят като медиатори.

Очакването за по-ниски лихвени проценти в Съединени американски щати също покачва привлекателността на DeFi протоколите, където вложителите могат да подават своите криптотокени в подмяна на рентабилност, споделят доста участници на пазара.

" За първи път от към година насам лихвеният %, който можете да получите в DeFi, е по-висок от лихвения % на американската държавна хазна ", показва Майкъл Ринко, анализатор в Delphi Digital.

Например известният протокол Aave предлага годишен лихвен % по USDC депозити в постоянни монети, основани на Ethereum, от над 14%, съгласно тракера Aavescan.

" Пазарът изпреварва намаляването на лихвите на Фед във връзка с притока на капитали към DeFi ", споделя Филип Шумейкър, изпълнителен шеф на децентрализираната платформа за идентификация Identity.com.

Все отново вложителите би трябвало да имат поради изключителната волатилност, която характеризира този бранш през последните години - депозитите в блокчейн, фокусирани върху DeFi, скочиха от 17,3 милиарда $ през януари 2021 година до близо 178 милиарда $ през декември същата година, преди да спаднат под 40 милиарда $ през декември 2022 година, съгласно данни на Defi Llama.

Solana се издига и пропада

Неотдавнашното повишаване на DeFi депозитите съответства с внезапното повишаване на цените на Bitcoin и Ethereum при започване на януари, провокирано основно от американските борсово търгувани фондове, свързани с криптовалута №1.

" Трейдърите имат по-голяма ликвидност, тъй като техните Bitcoin и Ethereum костват повече, тъй че стартират да се впускат в по-рискови активи ", споделя Томас Танг, вицепрезидент, водещ вложител в компанията за рисков капитал Ryze Labs.

И въпреки всичко, макар стремителния старт на годината, двете водещи криптовалути изгубиха по-голямата част от растежа си и сега порастват надлежно с едвам 0,2% и 0,5%.

Това се отразява на цените на доста DeFi токени.

Индексът на CoinDesk, проследяващ обвързваните с DeFi токени, е понижен с 13% през 2024 година, до момента в който токена на блокчейн Solana - една от най-популярните DeFi вериги - се е намалил с 5,7%.

Някои пазарни участници считат, че този път интензивността на DeFi може да бъде по-устойчива, като се има поради, че цената на Solana се е нараснала четирикратно през последните шест месеца, изпреварвайки доста растежа на цените на Bitcoin и Ethereum.

Други плануват, че предстоят сложни месеци за DeFi, защото финансовите пазари още веднъж понижават упованията си за спад на лихвените проценти.

„ Трябва да се види и до каква степен устойчиви са новите оферти за рентабилност на DeFi “, споделя Кейти Талати, шеф на отдел " Изследвания " в компанията за ръководство на активи Arca. " Не мисля, че незабавно ще забележим въздействието на намаляването на лихвите върху интензивността на DeFi. Ще отнеме известно време, с цел да забележим по какъв начин потребителите и интензивността се връщат назад ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР