Децентрализацията и устройствените планове на общините са ключови за качествено

...
Децентрализацията и устройствените планове на общините са ключови за качествено
Коментари Харесай

Преди местните избори, „ЛЕВИЦАТА!“ излиза с Платформа за местното самоуправление

Децентрализацията и устройствените проекти на общините са основни за качествено и дейно локално самоуправление. В момента са следят обилни разлики при темповете на развиване и индикаторите на районите в България, които се дължат главно на централизираната система на ръководство, която е мощно подвластна от цялостната държавна политика. Преотстъпването на общините на част от налозите върху приходите на физическите лица и Данък добавена стойност и балансиране, посредством изравнителна дотация, е най-хубавият метод за финансиране на локалната власт. Около тази теза се сплотиха представителите на „ ЛЕВИЦАТА! “ в границите на полемика „ Местните управляващи в България – положение и вероятности “. Във форума, който събра над 100 индивида, участваха кметове на общини и на кметства, общински съветници, регионални шефове и специалисти.

Акцент беше подложен върху разработване и използване на Общ организационен проект за всяка община. Общият организационен проект е инструмент, с който се реализира координиране на демографското, икономическото, общественото, пространственото и времево развиване на общността. Приемането на подробни устройствени проекти, би трябвало да предотврати презастрояването в столицата, на огромните градове и курортите, както и да ограничи високото строителство там, където то е несъвместимо с завършени културно-исторически квартали и утежнява инфраструктурата и виталната среда.

От „ ЛЕВИЦАТА! “ са безапелационни, че териториалното обмисляне и градоустройството не би трябвало да разрешават нерегламентирано разгръщане на градските зони, като за задачата би трябвало да се реализира непоколебим надзор върху смяната статута на земята за спекулативно строителство.

„ Държавата абдикира от свои отговорности към общините, което не дава опция на локалната власт да извършва пълноценно отговорностите си. Процесът на децентрализация е спрян. Задълбочава се финансовата взаимозависимост на общините от държавния бюджет. Определените за общините средства за дотации и финансови разноски са незадоволителни и постоянно се разпределят по неразбираеми формули. Държавата продължава да трансферира на общините отговорности, без да обезпечи финансовото им застраховане. Така общините обезпечават дейностите си в услуга на жителите в условия на финансов дефицит, който предопределя ниското им качество “, съобщи Костадин Паскалев при откриването на дискусионния конгрес.

По време на полемиката бяха разисквани задачите и целите пред локалните управляващи за интервала 2023 – 2027г., както и главните проблеми в устройството и благоустрояването на обитаемоте места, обществените грижи и общинското опазване на здравето, образованието, опциите за икономическо развиване и финансова непоклатимост и вероятност.

Преди изборите за локални органи на самоуправление, „ ЛЕВИЦАТА! “ ще излезе с Платформа за политиката на локалното самоуправление. Амбицията на групировката е да обезпечи благоприятни условия за мощно и умело локално ръководство, което води до даване на качествени услуги на популацията. Коалицията ще работи за приемане на стопански ограничения за висока претовареност и положителни приходи за работещите - основаване на здравословна и природосъобразна витална среда и цялостна смяна в правилата на опазване на здравето по този начин, че здравето и животът на българските жители да бъдат предпазени, без значение от района, в който живеят.

Сред главните цели на групировката са увеличение размера на средствата от държавния бюджет за общините при ясни критерии и правила, изработването на единни стандарти за услугите, които се оферират от общините, възстановяване качеството и редуциране на периодите за даване на жителите и бизнеса на административни и механически услуги.

Като основни цели бяха посочени още поощряване на дейната роля на общините за възстановяване капиталовата среда посредством създаване и възстановяване на инфраструктурата и основаване на нови стопански зони, както и запазване на общинската благосъстоятелност и ограничение на практиката за нейното разпродаване и концесионирането на общински услуги.

Сред посочените цели в платформата, направена от „ ЛЕВИЦАТА! “ , са политики, ориентирани към младите фамилии и стимулиране на раждаемост (в това число достъп до качествено опазване на здравето, обучение, детски градини, обществени и административни услуги и т.н.), развиване на центрове за просвета и нематериалност, включително и в дребните градове и села, директно присъединяване на жителите в локалното самоуправление и стимулиране на младежите по места за присъединяване в цивилен начинания взаимно с общината.

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР