Децата в районите на фронтова линия в Украйна са били

...
Децата в районите на фронтова линия в Украйна са били
Коментари Харесай

Две години война в Украйна: Децата на първа линия са принудени да прекарват 5000 часа – или близо 7 месеца в бомбоубежища под земята

Децата в регионите на фронтова линия в Украйна са били принудени да прекарат сред 3000 и 5000 часа – или сред 4 и 7 месеца –в изби и подземни метростанции през последните две години, до момента в който сирените за въздушно нахлуване отекват над земята.

След ескалацията на войната през февруари 2022 година, безмилостните офанзиви – довели до близо 3500 сигнала за въздушни набези в Запорожка и Харковска област и близо 6200 в Донецка област – оказаха опустошително влияние върху психологичното здраве и способността на децата да учат дейно.

Зимните месеци бяха изключително ужасяващи за децата, като хиляди се приютиха в студени, влажни изби, откакто войната остави доста фамилии без отопление, достъп до вода и електричество.

" Войната в Украйна разруши детството, душeвността и образованието на децата “, съобщи изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. " Децата са претърпели две години на принуждение, изолираност, разлъка със фамилиите, загуба на близки, разселване и спиране на учебното обучение и опазване на здравето. Те имат потребност да се постави завършек на този призрачен сън. "

" Продължаващият обстрел оставя дребна опция за децата на Украйна да се възстановят от страданието и контузията от офанзивите. Всяка сирена и детонация предизвикват в допълнение безпокойствие. Образованието е дирек на вярата, опциите и стабилността в живота на децата, само че то продължава да бъде прекъсвано или недостъпно за милиони деца в Украйна.

Негативното психическото влияние на войната измежду децата е необятно публикувано. Според данните от изследването, половината от 13- до 15-годишните имат проблеми със съня, а 1 от 5 деца има натрапчиви мисли и травматични мемоари - типични прояви на посттравматично стресово разстройство. Три четвърти от децата и младежите на възраст от 14 до 34 години споделят, че се нуждаят от прочувствена или психическа поддръжка. По-малко от една трета, обаче, са потърсили помощ.

Родителите в цяла Украйна оповестяват за нараснали равнища на тревога, несъразмерен боязън, уплахи и горест, понижена ангажираност в учебно заведение, сензитивност към мощни шумове и проблеми със съня измежду децата. Във време, когато родителската поддръжка е най-необходима, половината от интервюираните родители оповестяват, че се борят да поддържат децата си.

В цялата страна 40% от децата в Украйна нямат достъп до обучение заради липса на уреди. В регионите, които са по-близо до фронтовата линия, това са половината от децата в учебна възраст. Последните данни демонстрират, че спрямо 2018 година, при децата се следи огромен пропуск в образованието, който се равнява на две изгубени години в четенето и една в математиката.

След ескалацията на войната преди две години УНИЦЕФ разшири работата си в Украйна и сега има наличие в Киев, Лвов, Одеса, Днипро, Полтава, Николаев и Харков, с цел да дава филантропична помощ и поддръжка на децата и фамилиите им.

Работата на УНИЦЕФ в Украйна е фокусирана върху обезпечаването на достъп на децата до опазване на здравето, имунизация, обезпечаване на храна, отбрана, обучение, безвредна вода и канализация, обществена отбрана и работа в посока психологично здраве и психосоциална поддръжка.

В страните, приемащи бежанци, УНИЦЕФ работи с държавни управления, общини и локални сътрудници за подсилване на националните системи, които дават на децата бежанци и маргинализираните деца от приемните общности качествено обучение, опазване на здравето и услуги за отбрана.

От началото на войната в Украйна в България са влезнали повече от 2 300 000 души, които бягат от спора. Към средата на февруари 2024 година в страната остават повече от 53 322 украински бежанци.

" През 2023 година УНИЦЕФ България и сътрудниците ни подкрепихме повече от 80 000 деца и лица, полагащи грижи за тях, посредством центровете за протекция и поддръжка - " Сини точки ". Близо 10 000 възрастни и 7000 деца получиха психо-социална поддръжка, повече от 14 000 деца и 12 556 възрастни получиха филантропични помощи, а 81 непридружени и разграничени от фамилиите си деца от Украйна бяха разпознати и подкрепени. УНИЦЕФ подкрепя записването в националната просветителна система на 3800 деца и продължаването на образованието на 24 559 деца бежанци посредством мрежа от центрове за ранно образование и обучение. 51 539 украински деца получиха образователни материали. ", сподели Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

" Хуманитарните правила, интернационалното филантропично право и интернационалното право в региона на правата на индивида би трябвало да се съблюдават. Децата се нуждаят от късмет да се възстановят и най-хубавият метод да създадат това е като се постави завършек на тази война ", сподели Ръсел.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР