Децата в България заемат пето място по затлъстяване сред европейските

...
Децата в България заемат пето място по затлъстяване сред европейските
Коментари Харесай

Българчетата са пети по затлъстяване в Европа

Децата в България заемат пето място по затлъстяване измежду европейските си връстници, заяви доцент Светослав Ханджиев от управлението на Европейската академия на науките по хранене на конференция в Албена.

В изследването са били изследвани децата от 32 страни в Европа. Първи по затлъстяване са децата в Ирландия, където процентът на учениците с наднормено тегло е 23.1%.

Втори в отрицателната ранглиста са децата в Албания, при които 22% от децата са затлъстели. На трето място се класират децата в Грузия с 20% затлъстели.

В България процентът на затлъстелите българчета е 19.8%. Според Световната здравна организация идващите 15 години равнищата на затлъстяване във всички възрасти ще порастват, а специалистите предвиждат, че до 2030 година в България 89% от популацията на страната ни ще е с наднормено тегло, добавя още доцент Ханджиев.

Наднорменото тегло е причина за редица болести като артериална хипертония и диабет.

Експерти споделят, че ограничения против затлъстяването в страната би трябвало да се вземат още в през първите 6 години. По този метод затлъстелите в страната ни ще намалеят с 25%.

 Затлсътяване

Ако обаче до 18-годишна възраст страдащите от наднормено тегло не подхващат нищо, рискът от поява на хипертония и диабет се усилва със 75%.

Здравните експерти прибавят, че без значение от възрастта си всеки българин би трябвало да управлява потреблението на сол, защото изследвания демонстрират, че ядем 3 пъти повече солено от здравословната норма.

Ограничена би трябвало да е потреблението на сладкиши за децата под 5-годишна възраст.

Менюто на българите има потребност от повече прясно мляко. Друга рекомендация е да се вкарат така наречен разтоварващи дни, когато не се яде нищо друго с изключение на 2 кофички кисело мляко.

Българските деца са водещи в и класацията за липса на придвижване. Според статистиките 25.7% от децата у нас прекарват свободното си време пред компютрите, вместо да излязат на открито.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР