Децата със специални образователни потребности имат нужда от различна подкрепа,

Децата със специални образователни потребности имат нужда от различна подкрепа, ...

Липсват учители за деца със специални потребности.

"Децата със специални образователни потребности имат нужда от различна подкрепа", каза Мариана Банчева в ефира на .

"Националната асоциация на ресурсните учители винаги се е стремяла да работи за изграждане на капацитет за ресурсните учители, за да могат да посрещат нуждите на децата със специални образователни потребности и да работят за тяхнот активно, качествено и удовлетворяващо всички приобщаване в детските градини и в училищата". Това каза в ефира на "Плюс-Минус.Коментарът след новините" програмният директор на Националната асоциация на ресурсните учители Мариана Банчева за това дали наистина е реален недостигът на ресурсните учители.

Тя обясни, че Националната асоциация на ресурсните учители е важно да изгражда подходяща среда в детските градини и в училищата, за да бъдат отворени към различните деца. "Децата са различни и те претърпяват различно развитие. Учат с различни скокове и взаимоотношенията са различни. Подкрепата на децата със специални образователни потребности се променя всяка седмица и комуникацията между ресурсния учител и учителя е важна", каза още Банчева.

По думите ѝ около 100 са ресурсните учители, които са към Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование в София. "Има достатъчно на брой учители, назначени в самите детски градини и училища, които разполагат с по-голям бюджет и обслужват по-голям брой деца. Около 4 000 са децата са със специални образователни потребности, но е важно да се каже, че тези деца имат нужда от различна по вид подкрепа", заяви тя.

Още по темата гледайте във видеото.

Източник: dariknews.bg