Децата са родени да играят, да тичат, да се движат

...
Децата са родени да играят, да тичат, да се движат
Коментари Харесай

Как физическата активност води до по-добри резултати в образованието и комуникацията?

Децата са родени да играят, да тичат, да се движат неуморно, опознавайки света към тях. Оказва се обаче, че спортът и физическата активност не въздействат единствено на телесното развиване на децата, само че тя подтиква когнитивното развиване и дава на децата това, от което се нуждаят, с цел да се развиват по-добре в и в академично, и в обществено отношение.

Физическата интензивност включва всичко, което кара децата да се движат. Не е наложително да се структурират спортни или екипни действия - даже свободното време, прекарано в игра, бягане в парка, каране на колело или разходка на кучето, ще им помогне да се развият. Ако пък децата са привързани към избран спорт и имат предпочитание да се занимават постоянно с него, резултатите могат да бъдат и още по-добри. Редовната физическа интензивност спомага за развиването на уменията за придвижване на децата. Това, несъмнено, оказва помощ на костите да станат по-силни, спомага и за по-здраво сърце, и по-силни мускули. Физическата интензивност оказва помощ на децата за поддържане на здравословно телесно тегло. Умерените извършения с интензитет могат даже да оказват помощ за облекчение на някои хронични (дългосрочни) положения като поддържат физическата функционалност и понижават умората.

При деца и юноши на възраст в учебна възраст физическата интензивност е потребна още:

Подпомага развиването на мозъка – Макар, че може да не наподобява явно, физическата интензивност играе значима роля в развиването на мозъка и поддържането на съществени душевен функционалности. Изследвания демонстрират, че упражненията с умерена активност могат да усилят размера на хипокампуса - област на мозъка, която е обвързвана с ученето и паметта. Активността също по този начин оказва помощ да се освободят химикали в мозъка, които засягат растежа и запазването на новите мозъчни кафези, както и на кръвоносните съдове наоколо. Физическите извършения водят до усъвършенствани моторни умения (като съгласуваност на ръцете), по-добро мислене, решение на проблеми, по-добра централизация, което спомага и за по-добри резултати в учебно заведение. Всъщност даже елементарният акт на игра на открито с другари, слагане на неакадемични цели и следене на напредъка, може да помогне на мозъка да се пренасочи, когато пристигна време за работа в учебно заведение.

Подпомага прочувственото и психическо здраве - Ако детето изпада в депресивни положения или страда от тревога, спортът може да е последното нещо, за което да мисли. Въпреки това, физическата интензивност може да помогне доста за поддържането на психическото благоденствие. Ендорфините, които мозъкът освобождава по време на подготовка, оказват помощ за възстановяване на настроението, енергийните равнища и даже съня. Заедно с тези позитивни резултати, постоянните тренировки оказват помощ и за възстановяване на самочувствието и устойчивостта. Хората, които изпитват нараснала тревога, са склонни да се съсредоточат върху нещата, предизвикващи безпокойствие, което ги прави още по-напрегнати. Но посредством физическата интензивност едно обезпокоително дете може да прекъсне този отрицателен цикъл като се концентрира върху тренировката, развивайки нови умения и възприятие за достижение. Разбира се, в случай че детето ви демонстрира по-сериозни признаци и признаци на тревога, консултирайте се неотложно с доктор.

Подобрява взаимоотношенията - Ако едно дете или младеж се усещат самотни и се сприятеляват мъчно, споделените физически действия могат да им дадат възприятие за принадлежност и съпричастност. С течение на времето, актът на шерване на опит с другите, насърчаване на връзки и работа за реализиране на общи цели, може да им помогне доста във взаимоотношенията. Според експертите ще се увеличи и увереността им да приказват в клас. Спортът е един превъзходен метод за основаване на нови контакти и другарства – общият интерес, любовта към избран спорт и желанието за реализиране на резултати заздравява връзките и трансформира децата в същински обединен екип. Освен това, те се учат да споделят между тях, да се поддържат и стимулират дружно.

Подобрява самочувствието - Когато децата виждат какъв брой е занимателно да могат да танцуват, да скачат, да се движат пламенно, да се разтягат, да плуват и да играят, е по-вероятно да желаят да продължат да се любуват на тази интензивност през целия си живот. Виждайки и оценявайки това, което тялото им може да направи, а не по какъв начин наподобява, е превъзходен метод детето да построи положителен облик за себе си. Важно е да помогнете на детето да развие това схващане допустимо най-рано като подкрепяте този здравословен облик посредством своето лично държание. Желанието да наподобяват по-стройни или даже по-мускулести постоянно става по-силно по време на интервала на пубертета. По-малко евентуално ще е децата да преследват нереалистичен физически блян, в случай че имат крепко разбиране на това, което " наподобява добре " и са построили в ранна възраст здрави, уравновесени привички.

Възпитава дисциплинираност и отговорност – с изключение на всички позитиви на физическата интензивност, спортът учи на дисциплинираност и отговорност. Когато от дребни децата посещават тренировки, те се научават да бъдат точни, да разпределят времето си вярно, знаят, че би трябвало да приключат плануваните в тренировката действия, с цел да бъдат освободени. Всичко това се придвижва и в академичната среда – привикнали да бъдат съществени и дисциплинирани още от ранна възраст, за тях е по-лесно да се оправят с образователния развой и отговорности.

Спортът е здраве, както споделят хората, само че въпреки всичко в никакъв случай не притискайте децата да вършат нещо принудително. Ако с готовност и наслаждение посещават избрани спортни тренировки – подкрепяйте ги. Но даже избран спорт да не е като за тях по една или друга причина, не се отхвърляйте да ангажирате детето с най-малко някаква, само че дейна физическа активност. Търсете тяхното нещо дружно.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР