Децата са лекувани правилно, но медицинска помощ е потърсена малко

...
Децата са лекувани правилно, но медицинска помощ е потърсена малко
Коментари Харесай

Кунчев: Медицинската помощ за починалите бебета от коклюш е потърсена късно

" Децата са лекувани вярно, само че здравна помощ е потърсена малко по-късно. Двете бебета, които починаха след заболяване от коклюш, са били от една махала в Кюстендил, само че фамилиите не са се познавали и не са имали контакт между тях ", съобщи основният държавен контрольор Ангел Кунчев. Към момента всички контактни на децата са открити и изолирани.

Според Кунчев при бебетата болестта е открита на късен стадий и това е повишило вероятността за леталния излаз.

" Лекувани са вярно, единствено че е потърсена здравна помощ малко късно. При едното е имало два пъти отвод за хоспитализация, който е препоръчан от Спешна помощ и едвам към този момент при утежняването е прието в болница в Кюстендил, след което и в Национална кардиологична болница ", съобщи Кунчев.

Здравните управляващи регистрират растеж на заболеваемостта от коклюш у нас и по света. Към момента в България са регистрирани 205 случая.

Вирусът циркулира най-интензивно в София и западната част на страната. Според Кунчев евентуално разпространяването му ще се придвижи и в другите области, само че е мъчно да се предвижда до каква степен ще стигнат мащабите.

Най-висок е относителният дял на заболелите деца сред 10 и 14 години. По-малко от 10% от тях са стигнали до болница.

" Около 50%-60% се движи делът на ваксинираните болни. При тях заболяването протича по-леко, само че и по-трудно се диагностицира. Когато се хване в точния момент, не е тежко като протичане. Това, което се случва, не може да се назова изненада. От 2023 в Европа стартира повишаване на случаите, което се форсира още повече през тази година. В Чехия имат над 6000 случая, което е най-високото равнище на заболеваемост там от 60-те години насам, в Испания - над 8000, Холандия - 3600 ", съобщи доцент Кунчев.

Здравният министър доктор Галя Кондева съобщи, че са подхванати ограничения и сега се прави разбор на каузи неимунизирани деца.

" Предприели сме ограничения - към РЗИ са пратени претенции към общо-практикуващите лекари да създадат обзор на осъществените имунизации и реимунизации на децата от техните листи. Съответно Министерство на здравеопазването, здравната каса и Изпълнителна организация " Медицински контрол " да проучват тези данни и от през вчерашния ден сме дали инструкции за организация на нужната лабораторна диагностика ", съобщи здравният министър Галя Кондева.

Според здравните управляващи все още не се постанова смяна на имунизационния календар.



 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР