Децата от цял свят чакат с нетърпение коледните празненства. В

...
Децата от цял свят чакат с нетърпение коледните празненства. В
Коментари Харесай

Какви подаръци получават децата по света за Коледа

Децата от целия свят чакат с неспокойствие коледните празненства. В страни, като Съединени американски щати, където 90% от хората честват Коледа, децата ще търсят подаръците си от Дядо Коледа под елхата и ще намират бонбони в чорапчетата си.

Но в други райони на света индивидът, който носи подаръците, а и самите дарове, могат да варират според от това къде живеят фамилиите и кой празник означават.

CNN разгласява някои от необикновените способи, по които родители и деца честват Коледа в другите култури.

Бефана носи сладки или въглени

В Италия децата получават дарове от Баба Коледа или Дядо Коледа, само че има и жена, наподобяваща на магьосница, която дава дарове на послушните деца и въглени на непослушните по време на празниците.

„ Бефана е италианският женски вид на Дядо Коледа “, споделя Ан Рашфорд, шеф на отдел „ Специални изложения и събития “ в Музея на науката и промишлеността в Чикаго, където сега е подредена изложбата „ Коледа по света “.

Рашфорд дефинира Бефана като стара жена, която лети на метла над Италия и дава дарове на децата на Богоявление. Празникът на 6 януари е прочут още като Деня на тримата крале.

Според една от легентите, Бефана отказала покана да се причисли към мъдреците, пътуващи за Витлеем, с цел да видят бебето Исус и по този начин тя лети всяка година в навечерието на Богоявление в търсене на личното си свято дете, споделя Рашфорд.

Докато в Италия децата имат вяра в приказката за Бефана, в някои елементи на Африка те чакат Стареца Байка.

Старецът Байка единствено желае дарове

В Либерия Старецът Байка, или „ дяволът “ в страната, броди по улиците и проси дарове на Коледа. В някои елементи на африканския континент, като Демократична република Конго, децата постоянно вземат участие в мюзикъли в църквата или в коледни пиеси.

В Сиера Леоне и огромна част от Гамбия градове и села честват Коледа с маскарадни празненства.

Християнството, а затова и празнуването на Коледа, е все по-разпространено в Субсахарска Африка и Азиатско-Тихоокеанския район.

Християнското население в Субсахарска Африка набъбна от 9% през 1910 година на 63% през 2010 година, а в Азиатско-Тихоокеанския район – от 3 на 7%, демонстрира проучване на центъра Pew.

Децата получават KFC за Коледа

В Япония, където към 1% от популацията се дефинира като християнско, доста деца и възрастни, празнуващи Коледа, го вършат с огромна кофа пилешки крилца от KFC.

Веригата за бързо хранене навлиза в Япония през 1970 година и стартира коледна акция в цялата страна на 1 декември 1974 година Оттогава KFC провежда коледни акции във всичките си магазини всяка година.

„ В последна сметка, в Япония обичаят Коледа е пържено пиле се утвърди и се трансформира в странна форма на лирика от Запада “, се споделя на уеб страницата на Kentucky Fried Chicken Japan.

Оставяне на обувки вместо на чорапи за сладки

Храната е неизменима част от метода, по който децата по света означават празниците, изключително в Европа. В Естония „ ябълки, ядки, сладки и други изкушения се дават постоянно на деца по време на празниците. Ябълките са се трансформирали в традиция, тъй като са безвъзмездни и се резервират за дълго време “, споделя Рашфорд.

В Люксембург „ в навечерието на Свети Николай децата поставят чинии, с цел да може светецът да ги изпълни със сладкиши, когато дойде с подаръците. Децата също по този начин оставят рисунки, стихотворения или други знаци на признателност към Свети Николай “, добавя Рашфорд.

На Коледа във Франция децата по традиция оставят обувките си пред камината или до елхата, с цел да може Дядо Коледа, или Пер Ноел, да ги изпълни с дарове, сладкиши, плодове и ядки.

В Холандия вечерта на 5 декември децата оставят дървени обувки за Синтерклаас, или Свети Николай, цялостни със сладкиши за него и моркови и трева за елените му, споделя Рашфорд. В подмяна на това Свети Николай, за който се счита, че пътува от Испания, цялостни обувките със сладки.

Макар че обувките не са включени, децата, празнуващи еврейския празник Ханука, също се радват на значителни количества сладки. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР