Децата на украинските етнически българи ще получат възможността и нататък

...
Децата на украинските етнически българи ще получат възможността и нататък
Коментари Харесай

Балтажи: Децата на украинските етнически българи ще получат възможността и занапред да развиват езиковата си идентичност


Децата на украинските етнически българи ще получат опцията и нататък да развиват своята езикова еднаквост. Това увери посланикът на Украйна Микола Балтажи след среща с ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Министерство на образованието и украинската власт е напълно открита към разговор. Детайлно осведомяваме изпълнителната българска власт и се веселя, че през днешния ден получих и опция да осведомявам и ръководителя на Народно събрание Димитър Главчев “, сподели Балтажи.

„ След това не престават да се изричат някои политици, да показват угриженост, че надали не в Украйна ще бъде неразрешен, лимитиран и рестриктиран българският език. Няма нищо такова. Нищо не се закрива и няма да се закрива “, безапелационен бе посланикът на Украйна у нас.

„ Децата на украинските етнически българи ще получат опцията и нататък да развиват своята езикова еднаквост. Никакви нарушавания няма на украинското законодателство, няма и нарушавания на поетите от Украйна интернационалните задължения и по Европейската партия на районни езици, езици на национални малцинства “, уточни още Микола Балтажи.

Срещата на двамата е била във връзка на идно посещаване на Главчев и депутати в Таврия, Украйна, където ще вземат участие в празненства по случай 155-годипнина от преселването на българите в Таврия. По време на срещата Димитър Главчев показал на Микола Балтажи загрижеността на българското общество по отношение на възможна смяна на българското национално малцинство в Украйна във връзка признатия закон на образованието. Получих удовлетворяващи уточнения от посланика на Украйна, добави Главчев.

Микола Балтажи означи, че в Украйна се организира радикална промяна на просветителната система,която е част от систематичните промени, които се правят от украинското държавно управление. „ Искаме да имаме една европейска система на обучение, не руска или постсъветска, а система, насочена напълно към европейски стандарти. Според Конституцията на Украйна държавният език е украински “, акцентира Балтажи.

Ролята на украинския, по думите му, ще се ускори, защото е фактор на националната сигурност на Украйна. „ Държавата обезпечава свободно действие на украински език, само че и обезпечава свободно развиване, действие и съблюдаване на езика на националните малцинства на Украйна, в това число и на българския “, акцентира посланикът на Украйна.

Причините да се създадат поправки били, тъй като наскоро били направени външни самостоятелни атестирания в Задкарпатието, където живеят представители на унгарското национално малцинство. „ Оказа се, че по 12-балната система, те устоят единствено от 1 до 3. В национално учебно заведение, където напълно се преподава на маджарски, след 4-ти клас децата не знаят украински и има проблеми в просветителния процес-как да аплайват за украински университети. Има проблеми за достъпа им към пазара на труда “, разясни Микола Балтажи.

Той съобщи, че в Украйна няма нито едно учебно заведение, където се преподава напълно на български език. „ Преподава се на украински и български. Тоест това не касае българската общественост. Те приказват също украински.

По новия закон до 4-ти клас децата учат български, а учат украински като предмет и с това се приготвят последователно за такова равнище на преодоляване на държавния език, който в вероятност ще им разреши да аплайват за висши образователни заведения “, съобщи още Балтажи. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР