Децата, които след училище се залепват веднага за дисплеите на

...
Децата, които след училище се залепват веднага за дисплеите на
Коментари Харесай

Децата, които спортуват, са по-щастливи и по-здрави от тези пред десплеите

Децата, които след учебно заведение се залепват незабавно за екраните на смарт телефоните или компютрите, са по-нещастни и се усещат по-малко здрави от тези, които си пишат домашните или играят на открито, разкрива ново изследване.

Изследователи от Университета на Южна Австралия настояват, че тези, които се срещат с другари, спортуват или вървят на уроци по музика, се усещат доста по-добре. Те също по този начин открили, че не е належащо децата да излизат на открито и да спортуват, с цел да се усещат по-положително от тези пред екраните, защото осъществяването на домашните или четенето също способстват за по-доброто им богатство.

Екипът анализирал данни от 61 759 възпитаници от четвърти до девети клас, с цел да види какво са правили всеки ден сред 15:00 и 18:00 часа. Резултатите демонстрират, че множеството възпитаници са гледали телевизия към четири дни в седмицата и са прекарвали време в обществените медии към три пъти седмично.

Изследователите мерят дейностите по отношение на фактори на благосъстоянието като благополучие, горест, паника, ангажираност, упоритост, оптимизъм, контролиране на страстите и задоволеност от живота.

" Има нещо нездравословно във всички екрани ”

Като цяло изследването открива, че благосъстоянието на децата се усъвършенства, когато вземат участие в извънкласни действия, само че понижава, когато прекарват време в обществените медии или употребяват екрани. Водещият откривател доктор Роза Виргара споделя, че проучването акцентира острата нужда да се предизвикват децата да вземат участие в действия и да се понижи времето, прекарано пред екрани.

" Нашето изследване акцентира по какъв начин някои извънкласни действия могат да покачат благосъстоянието на децата, до момента в който други - изключително екраните - могат да влошат тяхното психическо и физическо здраве ", споделя Виргара. " Екраните разсейват вниманието на децата от всички възрасти. Повечето родители ще потвърдят това. И без значение дали децата играят игри, гледат телевизия или са в обществените мрежи, във всички екрани има нещо, което вреди на благосъстоянието им ".

" Интересно е, тъй като може да си помислите, че повода за това е неналичието на физическо придвижване, само че нашите проучвания демонстрират, че писането на домашна работа или четенето - и двете седящи действия - способстват позитивно за благосъстоянието, тъй че става дума за нещо друго ", продължава Виргара.

" Всъщност установихме, че благосъстоянието на децата е по-високо, когато те вземат участие в извънкласни действия - даже в случай че към този момент са съобщили, че са щастливи ".
" Това демонстрира, че би трябвало да намерим способи да насърчаваме децата от всички възрасти и среди да се включват в действия, които ги държат надалеч от тв приемника, компютрите и мобилните устройства ".

" Да помогнем на децата да развият положително възприятие за персонално благоденствие е от първостепенно значение в днешната несигурна среда ", добавя създателят на проучването. " Това е изключително значимо за децата в начална учебна възраст, защото те се срещат с провокациите и рисковете, които може да съставлява постоянното обучение; само че е също толкоз значимо и за младежите, които са изправени пред редица физически, обществени и прочувствени промени ".

Проучването, оповестено в списание “BMC Pediatrics ”, демонстрира, че учениците от по-ниски социално-икономически пластове, които постоянно са спортували, са с 15 % по-голяма възможност да са оптимисти, с 14 % по-голяма възможност да са щастливи и задоволени от живота си и с 10 % по-голяма възможност да могат да контролират страстите си.

Обратно, децата, които са играли видеоигри и са употребявали обществени медии, съвсем постоянно са имали по-ниски равнища на благоденствие. Вероятността те да бъдат щастливи е с до девет % по-малка, вероятността да бъдат по-малко оптимистични - с до осем %, а вероятността да се откажат от нещата - с 11 %.

" Децата, които са били по-застрашени, нормално са били от по-ниски социално-икономически пластове, което демонстрира ясна потребност от по-голяма поддръжка в тези области ", споделя доктор Виргара. " Като цяло посланието е ясно - игрите, гледането на телевизия, игрите на компютри и скролването из обществените медии не оказват помощ за построяването или поддържането на позитивно богатство у децата ".
" Това сигурно е предизвикателство, изключително като се има поради, че множеството деца са възпитани на устройства. Но в случай че фамилиите могат да бъдат по-наясно с проблемите, свързани с екраните, тогава може би ще успеем да намерим по-добър баланс сред времето, прекарано пред екрана, и другите извънкласни действия ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР