Децата, които използват интернет всеки ден, вече са 93 на

...
Децата, които използват интернет всеки ден, вече са 93 на
Коментари Харесай

Над 90% от българските деца използват интернет всеки ден


Децата, които употребяват интернет всеки ден, към този момент са 93 на 100. Това демонстрират данните от национално представително проучване за онлайн държанието на децата в България през 2016 година. Данните от изследването бяха предоставени на кръгла маса за рисковете за децата в цифровия свят, проведена от Държавната организация за протекция на детето и УНИЦЕФ. Форумът беше открит от Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ за България, и от ръководителя на ДАЗД Офелия Къневау, съобщи Българска телеграфна агенция.

Българските деца употребяват интернет от по-рано и го употребяват по-често от всеки път. Всяко пето дете е срещнало чужд след онлайн взаимоотношение, а всяко десето дете е получавало известия, съдържащи полово наличие. Рисковете се усилват с възрастта заради възходящото потребление на интернет, понижената родителска интервенция и внимание.

Според отчет на УНИЦЕФ за положението на децата по света през 2017 на тематика " Децата в цифровия свят " младежите (на възраст 15 - 24 години) са най-свързаната онлайн възрастова група. В международен мащаб 71 % от тях са онлайн, спрямо 48 % от общото население. Един на всеки трима интернет консуматори в света е дете или подрастващ под 18-годишна възраст. Децата имат достъп до интернет от все по-ранна възраст, като в някои страни е евентуално децата на възраст под 15 години да употребяват интернет колкото възрастните над 25 години, сочи отчетът.

В него се отбелязва, че смарт телефоните подхранват така наречен просвета на спалнята, като онлайн достъпът за доста деца става по-личен, по-интимен и по-слабо следен.

Според отчета девойките са по-склонни да се тревожат от насилието (27 на 100 против 20 % от момчетата). От нежелано полово наличие се тормозят еднообразно и двата пола - девойки (32 на сто) и момчета (33 на сто). Младите хора в страните с невисок приход са по-склонни да се тревожат от нежеланото полово наличие (42 на 100 против 16 на 100 в страните с висок доход). Младежите от страни с невисок приход 2,5 пъти повече биха желали по-голям достъп до цифрови устройства.

Научаването на неща за учебно заведение или за здравето се харесва от 40 % от интервюираните в изследване на УНИЦЕФ.

Хубавото на свързаността е, че може да промени разпоредбите на играта за някои от най-маргинализираните деца в света, като им помогне да осъществят своя капацитет и прекъсне междупоколенческите цикли на беднотия. Дигиталните технологии дават благоприятни условия за образование и обучение на децата, изключително в отдалечени райони и по време на филантропични рецесии, означават от УНИЦЕФ. Според отчета цифровият достъп обаче се трансформира в нова разграничителна линия, защото милиони деца, които биха могли да извлекат най-голяма изгода от цифровите технологии, нямат достъп до тях. Около 29 % от младежите по света - към 346 милиона души - не са онлайн. Африканските младежи имат минимален достъп до цифровия свят. Около 60 на 100 от тях не са онлайн, в съпоставяне със единствено 4 на 100 в Европа.

Извод от отчета е, че децата, които разчитат по-скоро на мобилни телефони, в сравнение с компютри, могат да получат не най-хубавия онлайн опит, а тези, които не имат цифрови умения или приказват малцинствени езици, постоянно не могат да намерят съответното онлайн наличие.

Новите технологии - като криптовалутите и тъмната мрежа - подхранват лъчение онлайн на полова корист с деца и друго нездравословно наличие и съставляват предизвикателство пред способността на правоохранителните органи да са в крайник с времето, означават от УНИЦЕФ.

На форума беше оповестено и че над 80 са сполучливите интервенции в България против педофили тази година.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР