Децата, които играят твърде много видеоигри и прекарват твърде много

...
Децата, които играят твърде много видеоигри и прекарват твърде много
Коментари Харесай

Ново проучване разкрива последиците от компютърните игри

Децата, които играят прекалено много видеоигри и прекарват прекалено много време онлайн, от дълго време тревожат родителите, само че ново проучване откри, че тези дейности  са свързани с психотични прекарвания. Тийнейджъри, които прекарват доста време в игра на видеоигри и на компютър, са по-склонни да имат психотични прекарвания, съгласно нова публикация в списанието JAMA Psychiatry.

Тези психотични прекарвания варират  от лека недоверчивост и странни хрумвания до заблуди и халюцинации.

Изследователите са изследвали група от 1226 участници, родени сред 1997 и 1998 година, и са разкрили, че тези, които играят повече видеоигри и тези, които усилват и по-късно понижават потреблението на компютъра, са по-склонни да имат психотично прекарване в някакъв миг преди 23-годишна възраст.

„ Траекториите на по-високи видео игри и възходящо по-късно намаляващо („ извито “) потребление на компютър през юношеството са свързани с по-високи равнища на психотични прекарвания на възраст 23 години “, пишат откривателите от университета Макгил в Канада в публикацията.

Между 5 и 7 % от възрастните са имали психотично прекарване в даден миг, като първото постоянно се случва в тийнейджърските години. Психотичните прекарвания или епизоди постоянно включват халюцинации, заблуди, дезорганизирано мислене, параноя и депресивни настроения.

На участниците бяха заложени въпроси, в това число „ Чувствали ли сте се по този начин, като че ли хората пускат подмятания за вас или споделят неща с двоен смисъл? “, „ Чувствали ли сте се в миналото по този начин, като че ли мислите в главата ви не са ваши? “ и " Чували ли сте в миналото гласове, когато сте сами? " ь с цел да се дефинира дали са претърпели интервали на преследващи хрумвания, странни прекарвания и аномалии на усещането.

Изследователите откриват, че по-честото потребление на видеоигри по време на юношеството е обвързвано с сред 3 и 7 % повече психотични прекарвания. Въпреки това, огромна част от тази връзка може да се изясни с обстоятелството, че видеоигрите постоянно са свързани с други фактори, които биха могли да объркат данните.

„ Забележително е, че по-високите равнища на видеоигри се свързват с доста индикатори за неволи, в това число незадоволителни приходи на семейството, както и психологично здраве и междуличностни компликации на 12-годишна възраст. На други места по-нисък социално-икономически статус, мъжки пол и междуличностни и психологични проблеми имат по сходен метод се свързва с по-високи равнища на видео игри при деца и юноши ", пишат създателите.

За някои хора се счита, че видеоигрите оказват помощ при ръководството на страстите и насърчаването на обществените връзки, евентуално по-ефективно от пасивните медии като малкия екран, изясняват откривателите. Децата и младежите могат да открият, че психическите и обществените аспекти на игрите им оказват помощ да се оправят с възприятието на самотност и обществено изключване. Обратно, провокации като икономическа неустойчивост, проблеми с психологичното здраве и междуличностни битки могат да лимитират достъпа до други действия, което води до желание към видеоигрите.

Следователно откривателите откриха, че връзката сред видеоигрите и психотичните прекарвания може да се изясни с тези други фактори, написа Newsweek.

той също откри връзка сред извитата траектория на потребление на компютъра - възходяща и по-късно намаляваща през тийнейджърските години - и психотични прекарвания, водещи до 4 до 5 % по-висока периодичност до 23-годишна възраст.

Тази връзка към момента е значима даже когато се вземат поради всички други объркващи фактори.

„ Извитата (нарастваща по-късно намаляваща) траектория на потребление на компютъра резервира скромна връзка с повече ПЕ (психотични преживявания) “, пишат откривателите в своите изводи.

Надяваме се това проучване да помогне на психолозите да схванат за какво младежите могат да развият психотични прекарвания и да схванат по какъв начин най-добре да им оказват помощ.

„ Разбирането на екологичните детерминанти и психосоциалните функционалности на потреблението на медиите по време на юношеството може да помогне за по-доброто консолидиране на цифровите технологии в предварителната защита и ръководството на [психотичните прекарвания - б.п.] “, пишат те.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР