Децата имат право на чиста околна среда - доклад

...
Децата имат право на чиста, здравословна и устойчива околна среда
Коментари Харесай

Децата имат право на чиста, здравословна и устойчива околна среда и правителствата трябва спешно да действат, за да гарантират това, казва ООН .

В нов доклад Комитетът на ООН за правата на детето казва, че изменението на климата засяга правата на децата на живот, оцеляване и развитие.

В него се казва, че малките деца са сред най-уязвимите, но гласовете им рядко се чуват в дебатите за изменението на климата.

Доклад от вторник очертава нови насоки, които правителствата да следват.

Изготвен с помощта на млади хора, той включва постепенно премахване на изкопаемите горива и преминаване към възобновяема енергия.

Страните на ООН също ще трябва да предприемат мерки за защита на децата от вредните последици от изменението на климата, като например мониторинг на качеството на въздуха, регулиране на безопасността на храните и справяне с емисиите и излагането на токсично олово.

Държавите трябва също така да обърнат внимание на „ясно възникващата връзка“ между изменението на климата и психичното здраве на децата, идентифицирайки екологичната тревожност и депресията като състояния, които нарастват.< /p>

И ООН казва, че младите хора трябва да бъдат включени при изготвянето на нови насоки.

Наистина просто ръководство за изменението на климата Как да разберем, че изменението на климата е причинени от хора?

Правителствата са отговорни не само за защитата на децата от непосредствена вреда, се казва в доклада, но и от бъдещите ефекти от изменението на климата. Те могат да бъдат държани отговорни за екологични щети както в рамките на собствените си граници, така и извън тях.

Докладът е съставен след два кръга консултации с участващите страни, национални права на човека институции, международни органи, експерти и консултативен комитет, съставен от 12 млади съветници по изменението на климата.

Комитетът получи 16 331 мнения от деца в 121 нации, които споделиха ефектите от влошаването на околната среда и изменението на климата върху техния живот и общности.

Ан Скелтън, която ръководи комисията, каза в изявление, че насоките могат да имат „страхотни и широкообхватно правно значение", тъй като изяснява задълженията на правителствата да защитават децата от вредите, причинени от околната среда.

"Децата са архитекти, лидери, мислители и създатели на промените на днешното свят. Гласовете ни имат значение и те заслужават да бъдат изслушани“, каза 17-годишният Картик, активист за климата и правата на детето от Индия и един от детските съветници на комисията.

Учени и политици казват, че сме изправени пред планетарна криза поради изменението на климата и учените казват, че няма съмнение, че особено бързата промяна на климата, наблюдавана през последния век, е причинена от хората.

Въздействията досега включват:

по-чести и интензивни екстремни метеорологични явления, като горещи вълни, суша и наводнения бързо топене на ледници и ледени покривки, което допринася за покачване на морското равнище огромни спадове в ледения океан на Арктика затопляне и морски горещи вълни.
Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР