Децата и младежите от социалните домове в Стара Загора ще

...
Децата и младежите от социалните домове в Стара Загора ще
Коментари Харесай

Компромис – децата от последните домове у нас остават в Стара Загора и след закриването им


Децата и младежите от обществените домове в Стара Загора ще ги изоставен до края на годината, само че ще живеят в други обществени услуги на територията на града, вместо да бъдат разпръснати из цялата страна. Това реши общественото министерство, откакто през седмицата младежи недоволстваха против идното им пренасяне в други обитаеми места, поради плануваното затваряне на всички домове за деца у нас до 31-ви декември.

Търсят се разнообразни разновидности за оставането на тези 23 деца и младежи в Стара Загора, като настаняване я за по-малките, и в преходни и следени жилища за по-големите, заяви пред Dir.bg Надя Танева, шеф на дирекция " Социално подкрепяне " в Пловдив и началник на плана, по който е направена оценка на всички деца и младежи преди извеждането им в нови обществени услуги. Идеята е да не се прекъсва образователната година на децата и те да я завършат, без да сменят средата си, а през пролетта да се подхващат други ограничения, в случай че е належащо.

На финала на промяната по деинституционализация на домовете за деца у нас, до края на годината би трябвало да бъдат закрити последните шест институции . В две от тях към този момент не живеят деца, а в останалите четири, ситуирани в Стара Загора и Враца, има общо 31 деца и младежи, които са с направени оценки на потребностите и ориентирани към други обществени услуги - центрове от фамилен вид и преходни жилища, изясни Надя Танева. По думите й във Враца всички деца ще бъдат поетапно преместени до 18 декември.

Колкото до младежите в Стара Загора, в началото за някои от тях се предвиждаше да бъдат трансферирани в Хасково, Казанлък и Бургас, само че в петък следобяд заместник-министърът на труда и обществената политика Адриана Стоименова, която към този момент дава отговор и за деинституционализацията, е наредила да се откри вид за оставането на децата в обитаемото място, научи Dir.bg.

От своя страна Надя Танева напомни, че сега поради пандемията е неразрешено визитата и настаняването на нови консуматори в обществените услуги, само че когато се постанова незабавно пренасяне, може да се направи изключение. Децата и младежите ще бъдат тествани за ковид и при негативен резултат няма да има спънка за тяхното настаняване, изясни тя. По думите й на територията на Стара Загора има всички типове обществени услуги, които са подобаващи за тези деца, а при насочването им към новото място за живеене ще се вземе поради братя и сестри да останат дружно.

Танева уточни още, че съгласно Закона за обществените услуги всички домове за деца без родители у нас би трябвало да бъдат закрити до края на годината. Всяка община би трябвало да се е подготвила и да извърши закона, тъй че няма вид това да не се случи и в Стара Загора, с изключение на в краен случай - в случай че няма други благоприятни условия за настаняване на децата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР