Децата, а и възрастните не могат да устоят да добавят

...
Децата, а и възрастните не могат да устоят да добавят
Коментари Харесай

Да си направим домашен кетчуп

Децата, а и възрастните не могат да устоят да прибавят в ястията и върху сандвичите си апетитен кетчуп. А в случай че го приготвите у дома, той ще бъде без консерванти и други субстанции, които се прибавят при промишленото му произвеждане.

Освен това ще е и с друг усет, който ще се хареса на всички. За приготвянето на кетчуп са нужни добре узрели здрави домати, по опция не от оранжерия, а от двор или градина.

За да получите апетитен домакински кетчуп по класическа рецепта, са нужни 1 глава червен лук, 1 стъбълце целина, 2 скилидки чесън, половин люта чушка, 1 връзка босилек, 1 супена лъжица семена от кориандър, 1 чаена лъжичка млян черен пипер, 1 супена лъжица зехтин, морска сол, 500 грама пресни домати, 500 грама консервирани домати, 100 мл винен оцет, 70 грама кафява захар.

Лукът и целината се поставят в тенджера с дебело дъно, прибавя се зехтинът, нарязаният чесън, нарязаната люта чушка, кориандърът, черният пипер и щипка морска сол. Всичко се запържва 10 минути на слаб огън при непрестанно бъркане. Добавят се всички домати и 350 мл студена вода.

Кипва се и се вари на слаб огън, до момента в който сосът не намалее на половина. Добавят се листенцата босилек и сосът се пасира. Прецежда се два пъти през решето, с цел да стане бляскав. Излива се в чиста тенджера, прибавя се оцетът и захарта и се вари на слаб огън, до момента в който не замязя по плътност на същински кетчуп.

 кетчуп

Опитайте дали е задоволително солен и в случай че се постанова, прибавете още сол. Кетчупът се разлива в бутилки, затваря се добре и се оставя в ледник. Може да се съхранява половин година.

Можете да приготвите кетчуп с по-нежна конструкция. Необходими са 2 кг домати, 1 кг червени чушки, 500 грама моркови, 5 глави лук, 200 грама доматено пюре, 100 мл олио, 2 глави чесън, 70 мл ябълков оцет, 3 супени лъжици захар, 4 чаени лъжички нишесте, 2 чаени лъжички кориандър, сол.

Морковите, лукът и чушките се нарязват, прибавя се босилекът и напълно малко вода и всичко се пасира. Добавят се още 2 чаши вода и всичко се вари 10 минути. Добавят се нарязаните на ситно домати и чесън и се варят 10 минути на слаб огън при непрестанно бъркане.

Доматеното пюре се смесва със 700 мл вода и се прибавя в тенджерата. Всичко се вари още 5 минути. Котлонът се изключва и сосът изстива на стайна температура.

Разбива се с тел и се претрива през решето, като се изхвърля гъстата примес, която остава. Претритата примес се налива в чиста тенджера, прибавя се сол и кориандър, захар, олио и оцет, разбърква се и се вари 7 минути при непрестанно бъркане.

Нишестето се разтваря в 100 мл вода и се прибавя на тънка струйка при непрестанно бъркане в соса. Сваля се от котлона, налива се в бутилки или буркани, затварят се и се оставят да изстинат.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР