Детройт е (бил) Меката на автомобилната индустрия в Щатите. Всичко

...
Детройт е (бил) Меката на автомобилната индустрия в Щатите. Всичко
Коментари Харесай

Детройт – градът, който качи Америка на колела

Детройт е (бил) Меката на автомобилната промишленост в Щатите. Всичко стартира когато при започване на предишния век, когато там заработват фабриките на Хенри Форд, Уилям Дурант (General motors), Хорас и Джон Додж, Джеймс и Уилям Пакард и Уолтър Крайслер.

Тези седем имена слагат основите на това, с което милиони американци ще свързват концепцията за индустриална мощност. Но те единствено проправят пътя за своите наследници и техния труд, който ще остане в сърцата на автоманиаците от целия свят.

Починалият неотдавна Лий Якока е прочут с работата си във Ford и Chrysler. Неговата кариера в промишлеността стартира като стажант-инженер във Ford през 1946 година Може да е инженер по обучение, само че по природа е човек на продажбите. Скоро откакто стартира като помощник продажби в компанията, гъвкавостта и нюха му за бизнес му проправят път нагоре.

Пример за отлични бизнес дейности в този стадий от кариерата му е акцията „ 56 за 56 “. При нея моделите от 1956 година се продават с 20% предплатено заплащане и вноска от 56 $ на месец. Програмата става национална, а Якока е изтеглен в централата, където малко по малко доближава до вицепрезидент през 1960 година и президент през 1970 година Той остава в компанията до края на 70-те, когато е уволнен от Хенри Форд II. Веднага по-късно, стартира в Chrysler и реализира забележителни триумфи, изваждайки компанията от банкрута.

Автомобилните запалянковци го познават като бащата на Ford Mustang, въпреки моделът да не е напълно негова концепция и ролята му в дизайна и инженерството е относително дребна.

 Henry Ford II Speaking with Lee Iacocca

Якока (вляво) и Хенри Форд II

Всъщност главният принос на Якока е в основаването този нов клас, наименуван „ пони “ (pony car). И тук още веднъж ролята му не е толкоз софтуерна или дизайнерска, колкото чисто маркетингова. Колите „ пони “ са типични за американската промишленост, те се отличават със своята досегаемост, гъстота, купе или кабриолет. Отличителните белези на класа са дълъг челен похлупак, пай похлупак на багажника и задно предаване.

В случая не става дума за основаването на готовия артикул, а за пътя по който се стига до него. До този миг, в най-общия случай фирмите преглеждат потребителите си като относително хомогенна маса. Сегментирането на пазара при започване на 60-те години на ХХ век е към момента нещо непознато.

Якока се сеща, че хората са разнообразни и имат разнообразни желания, жанр и упования. Така „ пони “-то идва от разбирането, че към този момент достигнало възраст за шофиране потомство на бейби буумърите, ще желае нещо с по-младежко лъчение. По-малко известна е ролята, която Якока играе в основаването на още един забележителен автомобил – Shelby Cobra, и доста ползотворната му връзка с Карол Шелби, която ще даде четири следващи победи в Льо Ман.

Докато Якока натрупа известност в промишлеността, съвсем никой от изпълнителните шефове не знае кой е Карол Шелби. Може би малко на брой, които се състезават със спортни коли в предградията на Детройт, знаят, че тексасецът е някогашен водач, с победа в Льо Ман с Aston Martin. Може би някои даже знаят, че Шелби отхвърля предложение за работа, направено персонално от самия Енцо Ферари.

Хронично сърдечносъдово заболяване поставя завършек на спортната кариера на Шелби. Известен факт е, че се постанова да пие нитроглицеринови хапчета за облекчение на болките в гърдите. Тогава той е на 37 години и се нуждае от някакъв метод да си изкарва пари. Шелби и различен играч, Ед Хугъс, имат дребен бизнес за импорт на европейски коли. Двамата обмислят слагането на американски V8 мотор в дребен английски роудстър. По това време Ford изважда нов, относително лек V8 мотор с дребен блок.

Хугъс държи връзка с английските AC Cars, които създават спортния автомобил Ace. Още оттогава Ace се смята за красива кола. Дизайнът на Джон Тойеро не е изцяло автентичен, защото неговите линии са „ преписани “ от Ferrari 166MM Barchetta. AC се нуждаят от пазар. Автомобилите на английския производител може и да са красиви, само че са механично остарели. Освен това той губи Bristol като снабдител на мотори. Компанията се крепи на контракт с английското държавно управление за произвеждане на моторизирани триколесни транспортни средства за превозване на хора, обвързани с инвалидни колички.

Ace от една страна и Шелби и Хугъс от друга се спогаждат. Хугъс финансира персонално първата поръчка на коли от Англия, както и покупката на мотори и скоростни кутии от Ford. Шелби се съгласява да възвърне разноските на Хугъс, когато Ford публично се включат в плана.
Шелби има следния проект – в случай че успее да приготви няколко коли за съревнование, ще успее да направи пробив. Идеята на Шелби е да притегли финансовата поддръжка на Ford, както и да продава готовата Cobra в личната си дилърска мрежа.

Хугъс няма необикновен интерес в автомобилното произвеждане и в случай че Шелби желае да създава колите си в Калифорния, се нуждае от поддръжката на Ford. Така се стига до именитата среща в офиса на Якока през 1962 година И двамата са алфа мъжкари с тежко минало. Макар и облечен в безценен поръчков костюм, Якока е произлиза от оскъдно семейство на италиански емигранти и с доста труд си пробива път нагоре. От друга страна Карол Шелби, с прословутата си черна каубойска шапка и държание на петролен магнат от Тексас, има зад тила си несполучлив бизнес с Goodyear за спортни гуми, някогашна жена, три деца и птицеферма.

И двамата остават положително първо усещане между тях. След гибелта на Шелби, Якока споделя спомените си от тази среща: „ Той беше едни добре изглеждащ кучи наследник! “. По време на срещата Шелби разкрива концепцията за английска кола с V8 на Ford. Британците вършат страхотни дребни спортни коли, само че със слаби и ненадеждни мотори. За това мощен американски елемент в занимателен за шофиране британски роудстър е добра концепция, само че Якока не е напълно уверен. Тогава Шелби му споделя вълшебните думи: „ Дайте ми 25 000 $ и ще направя две коли, които ще издухат Chevrolet с техния Corvette. “

 Carroll Shelby, 24 Hours Of Le Mans
Карол Шелби при успеха си в Льо Ман с Aston Martin през 1954 г.; Getty Images

Въпреки че, акцията „ Total Performance “ на Ford е в ход, Corvette е кралят на пътя и първенец на пистата в Съединени американски щати. Якока знае, че нищо няма да даде на Ford по-голям подтик, колкото победа над Chevrolet. И по тази причина наредил да дадат на Шелби парите и да го отпратят „ преди да е ухапал някого “. Само 90 дни по-късно, Шелби дава за ревизия първата Cobra. Следващата пролет стартират да идват отчети в централата Ford за Cobra преобладаваща над Corvette по пистите в Америка. На Лий Якока към този момент не му се постанова да изяснява кой е Карол Шелби.

Дружбата сред двамата продължава и откакто Якока стартира работа в Chrysler. В резултат на това на бял свят излизат няколко високо производителни модификации на Dodge Viper. Повече от задоволително е да се каже, че автомобилният свят е по-добро място с помощта на тази връзка. Що се отнася до работата на Якока в Chrysler, това е една забележителна история за съживяването на един от „ Големите три “ и заслужава настрана внимание.

По-късно тази година на огромния екран ще забележим този екип пресъздаден от Мат Деймън и Джон Бърнтол във кино лентата „ Ford v Ferrari “. Там ще можем да забележим в деяние приноса им по основаването на автомобила разгромил Ferrari в Льо Ман. А по отношение на Детройт, през днешния ден е повече от ясно, че хубавите дни са минало. Някога дом на съвсем два милиона души, а през днешния ден на малко над 700 хиляди, градът е цялостен с изоставени заводи и небостъргачи. Може би, тъй като липсват хора с взор далеко и такива с малко нитроглицерин в кръвта.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР