Десислава Атанасова е завършила право, политология и европейска интеграция. Бивш

...
Десислава Атанасова е завършила право, политология и европейска интеграция. Бивш
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: Имаме програма и хора за правителство, но сме готови и да сме безпощадна опозиция |

Десислава Атанасова е приключила право, политология и европейска интеграция. Бивш министър на опазване на здравето от първия кабинет на Бойко Борисов. Атанасова е народен представител и в 42-рото, 43-тото, 44-тото и 45-тото Народно заседание. Зам.-председател е на комисията по правни въпроси в 44 Народно събрание и член на комисията по външна политика. Председател е парламентарната група на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили в 45-тото Народно заседание.

- Г-жо Атанасова, водите листата в Разград. Какви са проблемите на района и какво ще извършите за гласоподавателите си?

- За последните 4 години, в които също бях депутат от Разград, сериозен проблем беше инфраструктурата - и от републиканската пътна мрежа и от общинската. Огромна част от плановете, които се нуждаеха от поддръжка, са осъществени. Над 100 млн. лева са вложени в пътна инфраструктура, над 20 млн. лева - в общинска. Ремонтирани са улици във всяко от обитаемоте места, междублокови пространства, саниране са многоетажни жилищни здания, детски площадки, основани бяха зелени площи и така нататък

За идващия мандат сме си сложили няколко целта. Те са за вложения във всяка сфера на публичния живот. По отношение здравето на хората и грижата за тях считаме, че би трябвало да се отделят средства за ремонт на отделенията в многопрофилната болница в Разград, както и за обновлението на апаратурата. Наложително е да се построи приют на територията на регионалната болница защото в област Разград такава услуга липсва. Огромен проблем е неналичието и на денонощни аптеки, и на аптеки въобще във всички обитаемоте места. Затова би трябвало да работим доста интензивно, тъй че хората да имат достъп до медикаменти. Следващият ни ангажимент е във връзка с околната среда. В Разград има пречиствателна станция, която се нуждае от доста съществени вложения. Радвам се, че в идващия програмен интервал във връзка с европейските средства околната среда заема едно от първите места. Образованието и културата са акцент. В региона се ремонтираха всички детски градини и учебни заведения и то на стойност над 14 млн. лева Инвестиции има в обществената инфраструктура - над 5 млн. лева в здравната - над 3 млн. лева

Работата по пътната инфраструктура би трябвало да продължи. Има 8 прави от националната пътна инфраструктура, които би трябвало да бъдат напълно или отчасти реновирани. По отношение на спортните уреди - във всяко учебно заведение ще бъде построен или реновиран салон или спортни уреди. Предвиждаме със средства от министерството на спорта повсеместен ремонт на пистата на колодрума в Разград. Ще продължим с ремонтните действия на православните и мюсюлмански храмове. През миналия мандат за църквата " Св. Борис Михаил Покръстител " бяха отпуснати целеви средства от държавното управление, за Магбул Ибрахим паша джамия, която е монумент на културата бяха дадени над 2,7 млн. лева Надявам се в идващия мандат да създадем и цялостен ремонт на най-стария храм в Разград " Св. Николай Чудотворец ".

- Мислите ли, че има външни сили зад “изчегъртването ” подхванато против фрагменти на ГЕРБ?

- Не знам какво влагате в понятието " външни сили ", само че изчегъртването е видно и то даже се случва в администрации, които нямат нищо общо с организацията на избори. Заелите се с изчегъртването " краткотрайни " министри са с един единствен команден щаб - президентството, а позивната е смени с пенсионирани полицаи, военни или Държавна сигурност доносници., членове на Българска социалистическа партия, или фрагменти на ИМВ и Демократична България.

- Като някогашен министър на опазването на здравето виждате ли неточности в държавното управление на Борисов в битката против Коронавирус? 

- Пандемията послужи като катализатор за някой процеси в бранш " опазване на здравето ". Беше неотложно да се вземат бързи, смели и непопулярни решения, при неизясненост за размера и тежестта на опасността. Ако НОЩ и Правителството са позволили някаква неточност, то несъмнено е била минимална и напълно при започване на пандемията, когато никой в света не знаеше по какъв начин да реагира и какво да чака. Всички ангажирани с логистика на лекарства, ваксини, кръвни артикули, проби, дрехи, маски и всичко належащо се оправиха ослепително. Това беше стрес тест за българските лечебни заведения и медици, които са героите на нашето време. Поклон за работата на хилядите на първа линия.

- A в дейностите на служебния кабинет?

- Служебното държавно управление сега се намира в извънредно удобна обстановка. Заразата е овладяна, от всички ваксини има по доста, лечебните заведения закриват коронавирус отделенията си. Подценяването на вероятността пандемията още веднъж да се завърне и то с нов, по-агресивен вариант е безусловно допустима, а държавното управление и министърът не вършат безусловно нищо за повишението на броя на имунизираните. Ако някой счита, че със скечове и оперни арии популацията ще бъде подтикнато да се имунизира, грубо се лъже.
Трябва сериозна проваксинационна политика, а не поддръжка и легитимация на антиваксърски настроения.

- Мислите ли, че е допустима колаборация с останалите партии в идващия парламент или ГЕРБ се готви за съпротива?

- Ролята на ГЕРБ в 46 Народно събрание ще я отредят жителите. За нас властта не е самоцел и сме го доказвали. Имаме стратегия, хрумвания, хора за държавно управление и подготвеност за работа от идващият ден, само че и сме подготвени да сме безпощадна съпротива. Опитът ми от 45-тото Народно събрание ме кара да считам, че някои от водачите на партии не осъзнават, че политическото его и самочувствие със противоречиво покритие са с временен интерес у публиката. След това тя чака решения. Ако " новите партии " са подготвени с тези решения - дано ръководят. Лошото е че отговорността за ръководството се обезличава, а постоянно след идеологически спорна коалиция, следствията са за народа, а оправянето на батака - за най-подготвения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР