Десеттонният Титан, собственост на компанията OceanGate Expeditions, изчезна от радарите

...
Десеттонният Титан, собственост на компанията OceanGate Expeditions, изчезна от радарите
Коментари Харесай

След Титаник: трагичната съдба на батискафа Титан на компанията OceanGate Expeditions

Десеттонният „ Титан„, благосъстоятелност на компанията OceanGate Expeditions, изчезна от радарите на 19-ти юни сутринта, към час и 45 минути след спускането си край крайбрежията на Кейп Код, Масачузетс. На 22-ри юни 2023 година бяха открити останките от туристическия подводен уред с петима пасажери на борда, който се насочи към мястото на потъването на популярния транспортен съд „ Титаник “, който се намира на дълбочина 4 км. в Атлантическия океан, на 60 км. От Нюфаундленд, Канада. След като спасителите направиха връзка сред останките и изчезналия батискаф, OceanGate разгласи, че пасажерите на борда на кораба се смятат за мъртви. Екипажът включваше генералния шеф на експедициите на OceanGate, английски предприемач, френски водолаз и откривател, както и татко и наследник от Пакистан.

OceanGate Expeditions е единствената компания, която предлага подводни екскурзии за 250 000 $. Когато се разчу, че плавателният съд е липсващ, в интернет стартира разгорещена полемика по отношение на новината. И както постоянно се случва, с всяка нова детайлност започнаха да се появяват мемове: за самия батискаф, за туристите, за проклятието на „ Титаник “. Всъщност проклинание няма и „ Титаник “ не е отговорен за злополуката. Виновно е баналното занемаряване на ограниченията за сигурност и частично неприятният шанс. В последна сметка стана известно, че батискафът не е бил съответно тестван и тестван за надеждност и сигурност.

Тази история е още едно значимо увещание, че в никакъв случай не би трябвало да се подценяват ограниченията за сигурност. Особено при гмуркане на огромни дълбочини.

OceanGate

Стоктън Раш е основният изпълнителен шеф на OceanGate Inc, учредена през 2009 година Според уеб страницата на компанията OceanGate е частна компания със седалище в Еверет, Вашингтон. ОушънГейт (OceanGate) се занимава с „ разширение на достъпа до океанските дълбини посредством нововъведения от последващо потомство подводни апарати с екипаж и платформи за спускане„.

Компанията декларира:

„ Нашият флот от пет подводни апарата може да се гмурка на дълбочина до 4000 метра и съставлява неповторима платформа за проучване на океанските дълбини “.

OceanGate още през 2018 година възнамеряваше да доближи мястото на корабокрушението, само че отсрочи интервенциите заради неприятни метеорологични условия.

OceanGate прави опити за сходни задачи още от 2017 година, като през 2021 година за първи път сполучливо доближи до мястото на потъването на „ Титаник “ и по-късно още веднъж през 2022 година Според уеб страницата на компанията за лятото на 2023 година са планувани 18 експедиции. Мисиите лишават до 10 дни, осем от които са в морето, и костват на пасажерите по 250 000 $. Експедициите от петима души нормално включват трима платили пасажери, както и двама членове на екипажа, които водят групата. Единственият прочут пасажер измежду петимата изчезнали е Хамиш Хардинг, английски предприемач и летец, чието семейство удостовери, че е включен в експедицията в понеделник. В изявления в обществените мрежи в неделя Хардинг съобщи, че групата е достигнала мястото над „ Титаник “ и възнамерява да се гмурне в 4 ч. сутринта в понеделник.

„ Експедицията от тази седмица евентуално ще бъде първата и единствена пилотирана задача до „ Титаник “ през 2023 година, евентуално тъй като Нюфаундленд претърпя исторически сурова зима “, съобщи Хардинг в Инстаграм.

Пасажерите на „ Титан “: Хамиш Хардинг, Пол-Анри Наржоле, Стоктън Ръш, Шахзада Дауд и синът му Сулеман Дауд

В понеделник сутринта бе изпратен профилиран избавителен екип, откакто групата публично бе оповестена за изчезнала.

Титан

„ Титан “ е единственият в света подводен уред от въглеродни нишки, който може да спусне петима души на дълбочина 4 000 метра (13 123 фута). Това е подводницата, която компанията употребява, с цел да изследва останките от кораба RMS Titanic по време на годишните си експедиции. Уникалната дарба на „ Титан “ да транспортира петима души разрешава на няколко експерти от задачата, учени и специалисти по тематиката да споделят неповторимото прекарване на гмуркането в дълбокия океан.

Вътрешността на подводницата е добре осветена и относително комфортна за петима души. Вътрешното налягане остава непрекъснато, тъй че на туристите не се постанова да минават през развой на декомпресия в края на гмуркането. Въздухът навътре в подводницата се рециклира по същия метод, както въздухът в галактически транспортен съд. Вътрешната температура нормално е единствено с няколко градуса по-висока от температурата на водата на открито, тъй че е целесъобразно да се носят няколко пласта облекла по време на гмуркането.

В допълнение към „ Титан “ компанията разполага и с различен вид батискаф – „ Циклоп-1 “ (Cyclops-1). Подводницата „ Циклоп-1 “ на OceanGate Inc. може да транспортира до петима души на дълбочина до 500 метра (1640 фута).

Потъналият транспортен съд „ Титан “ е един от пилотираните подводни апарати, с които компанията може да се похвали. Според компанията „ Титан “ е „ по-лек по тегло и по-икономичен при напредване от всяко друго дълбоководно транспортно средство “. Той се употребява за изследвания на обекти, инспекционни изследвания и събиране на данни. Със своята „ новаторска техника “ и „ общоприета технология “ Титан има „ неповторимо преимущество “ пред другите дълбоководни подводници и е по-лесен за употреба. Освен това тя разполага със система за наблюдаване на положението на корпуса в действително време (RTM), която съгласно компанията е ненадмината защитна функционалност, която прави оценка целостта на корпуса по време на всяко гмуркане. Тя също по този начин обезпечава нужното ранно предизвестие за целостта на корпуса, което в тази ситуация очевидно не е помогнало.

Според уеб страницата на компанията „ Титан “ е осъществил сполучливи пътувания през 2021 и 2022 година През 2022 година репортерът на CBS Дейвид Поуг рискува да се гмурне на „ Титан “, с цел да прегледа „ Титаник “. Преди да се гмурне, той е трябвало да подпише документ, в който се показва, че подводницата е „ пробна “ и „ не е утвърдена от нито един регулаторен орган “.

В клипа Ръш демонстрира тръбопроводите в кораба, като споделя, че ги е купил от снабдител на кемпери на Camping World, и споделя, че „ направляваме всичко “ благодарение на геймпад. Корабът употребява строителни тръби като баласт. Ръш изяснява, че корабът с високо налягане, който поддържа налягането и качеството на въздуха за поддържане на човешкия живот в продължение на километри под водата, „ въобще не е занаятчийски “ и е създаден благодарение на Boeing и NASA.

Компанията употребява Starlink за своите морски връзки.

„ Титан “ е единствената подводница с петима пасажери, способна да се гмурка на дълбочината на „ Титаник “, което е половината от дълбочината на Атлантическия океан “, сподели Раш пред CBC предходната година. „ Няма превключватели или предмети, в които да се блъскаме, имаме единствено един бутон за включване на машината. Не би трябвало да изисква доста умения. Всичко останало се прави със сензорни екрани и компютри, тъй че в действителност ставате част от машината “.

Непредсказуемият Атлантик

OceanGate не е единствената компания за подводен туризъм. Според наличните данни Bluefish също предлага обиколки на „ Титаник “. Още през 2015 година бе обявено, че компанията взима 60 000 $ за екскурзия до „ Титаник “ през интервала 2019-2020 година Директорът на Bluefish Стив Симс тогава съобщи:

„ Титаник в действителност превзема мозъците на необятна аудитория. И въпреки всичко повече хора са били в космоса, в сравнение с са гледали „ Титаник “.

Експедицията OceanGate предлага на туристите да тестват разнообразни функции в задачата. Ролите могат да варират според от експедицията:

Специалист по сонарно и лазерно сканиране Сонарно и лазерно сканиране на корабокрушения и потънали артефакти Фотография и видеозапис Контрол на бордовата камера Комуникация и проследяване Наблюдение и документиране на артефакти или морски обитатели Обучение по гмуркане Обслужване на подводния уред след гмуркане Гмуркане Медии Съдействие при оперативното обмисляне на гмуркането

Катастрофалния гърмеж

Сега медиите си припомниха, че водачът на подводницата, нает да оцени подводния уред „ Титан “, е предизвестил през 2018 година, че неговата система за наблюдаване на корпуса ще открие щета „ единствено няколко милисекунди преди детонацията “.

Останките на „ Титан “ бяха открити на към 500 метра от потъналия „ Титаник “. Служители на бреговата защита обявиха, че към момента проверяват какво се е случило с кораба. Бреговата защита на Съединени американски щати удостовери в сряда, че е засякла подозрителни подводни звуци благодарение на хидроакустични шамандури – чувствителни микрофони, прикрепени към буйове, пускани от самолети, прелитащи над зоната на търсене.

Преди това списание Rolling Stone заяви, че спасителите на канадски аероплан са засекли „ пукане “ през 30-минутни шпации от региона, където е изчезнала подводницата. Известен специалист по търсене и избавяне на подводници съобщи, че звуците могат да значат, че плавателният съд се е намирал по-близо до повърхността, в сравнение с се предполагаше в началото. Но бреговата защита съобщи в четвъртък, че „ по всичко проличава, че няма връзка сред шумовете и местоположението на морското дъно “.

Ако избавителните екипи бяха съумели да намерят кораба, те въпреки всичко трябваше да разработят тактика за изваждане на батискафа от такива дълбочини, – нещо, което до момента никой не е правил. Много малко плавателни съдове могат да се гмуркат на такава дълбочина и сигурно не и водолази.

По-рано специалистите допускаха, че запасите от О2 на екипажа ще свършат в четвъртък сутринта. Въпреки това в четвъртък бреговата защита на Съединени американски щати съобщи, че издирването ще продължи най-малко до края на деня.

Вероятно е имало някаква нередовност в подводницата „ Титан “, която е довела до щета на корпуса и до „ пагубна имплозия„. Причината може да е била теч или спиране на електрозахранването. Съществува и възможност за зародил дребен пожар, дължащ се на късо съединяване в електрозахранването, който да е развалил електронните системи на кораба, употребявани за навигация и ръководство на кораба. Шансовете за оцеляване при сходна детонация, която в тази ситуация в действителност е имплозия, са оскъдни и на процедура никакви.

След имплозията корпусът на „ Титан “е бил мигновено сплескан от голямото налягане на водата на толкоз огромна дълбочина. Роботизирано транспортно средство за гмуркане, изпратено от канадски транспортен съд, откри на морското дъно парчета от „ Титан “ в четвъртък сутринта на към 1600 фута (488 метра) от носа на „ Титаник “, на две и половина благи (4 км) под повърхността, в една от зоните на Северния Атлантик, сподели контраадмиралът от бреговата защита на Съединени американски щати Джон Маугер пред кореспонденти.

По-късно стана ясно, че пет огромни фрагмента от „ Титан “ са били открити в зоната с парчета, останали след разпадането ѝ, измежду които са били конусът на опашката на подводницата и две секции от корпуса под налягане, споделиха чиновници на бреговата защита. Не се загатва дали са видяни човешки остатъци.

„ Намерените от нас парчета демонстрират, че е имало пагубна имплозия на транспортното средство “, сподели Маугер, представен от Ройтерс.

Така бе комплициран края на многонационалното петдневно търсене за плавателния съд.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР