Десетките варианти за увеличение на пенсиите са зад гърба ни

...
Десетките варианти за увеличение на пенсиите са зад гърба ни
Коментари Харесай

8 неща, които трябва да знаем за увеличението на пенсиите

Десетките разновидности за нарастване на пенсии те са зад тила ни - най-малко до есента. В този миг болшинството пенсионери към този момент знаят новия размер на пенсията си, а политиците осребряват резултата на нарастването. С измененията бюджетът за пенсии ще се усили с нови 1,385 милиарда лева единствено тази година. Това няма да попречи да има и в този момент недоволни и разочаровани. Ще има и такива, за които идващите месеци ще бъдат изключително сложни - те, макар нарастването, ще получат по-малък приход от държавното публично обезпечаване. Какво би трябвало да знаем - и пенсионери , и работещи, за тези промени?

 

1. Не всички пенсии получават 10% нарастване

 

За разлика от други години, тази година безусловно всяка пенсия ще получи нарастване от 1 юли, само че съгласно момента на отпущането й то може да се окаже образувано от разнообразни съставни елементи. 10% осъвременяване има единствено за пенсии те за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година (както постоянно е било по Кодекса за обществено осигуряване). След нарастването в тези пенсии ще се включат и 60-те лева коронавирус добавка, както и компенсацията за понижена сума от януари по отношение на декември, в случай че има такава.

Пенсиите за трудова активност, отпуснати в първата половина на тази година, също ще имат нов размер - рядко събитие за юлското осъвременяване. Той обаче ще се дължи единствено на 60-те лева добавка, защото при тях не се поставят 10%, а липсва и отплата. Така тези хора няма да почувстват в този момент разлика в общия си приход, само че пък 60-те лева към този момент са част от пенсията им и идващите нараствания ще се ползват и върху тази сума.

 

2. Добавките от 60 лева ще се ползват по друг метод

 

Всички пенсионери до 30 юни получаваха 60 лева коронавирус добавка към пенсията си, само че в този момент при включването й в пенсията ще има някои по-особени случаи. При наследствените пенсии да вземем за пример всеки правоприемник ще получи към своята част от пенсията на умрелия си непосредствен по 60 лева, както и компенсацията, в случай че такава е била изплащана до момента.

Когато пенсионер получава повече от една пенсия, добавката и компенсацията ще се включат единствено към една от изплащаните пенсии - най-голямата по мярка. Ако обаче най-голямата пенсия не е обвързвана с трудова активност, то в нея няма да се прибавят 60 лева, защото тази сума към този момент е заложена в размера на обществената пенсия за напреднала възраст, който се дефинира от държавното управление (увеличен е от 170 на 247 лева.) и от който зависят и останалите нетрудови пенсии.

Ако пенсионерът има стаж от разнообразни страни, значение ще има по какъв начин е избрана пенсията му. Ако българският стаж е задоволителен, пенсията се образува единствено от него и тогава в размера се включват 60 лева Ако обаче стажът тук не стига, се пресмята научен размер на пенсията от общия стаж. Той се усилва с 10%, включват се и 60-те лева дружно с обезщетенията, след което на пенсионера се дефинира пропорционалната част за българския стаж.

 

3. Ще има пенсионери с увеличени пенсии , само че с понижен общ приход от ДОО

 

Около 17 300 пенсионери ще получат по-малък приход от ДОО през юли по отношение на юни. Основните размери на всички пенсии нарастват, само че за някои по-ниски пенсии нарастването от 1 юли е по-малко от това, нужно да покрие „ коронавирус добавката “ и компенсацията, изясняват от Национален осигурителен институт. Около 9200 от тези пенсионери са с пенсия по европейски регламенти и интернационалните контракти, а останалите са наследствени пенсии и пенсии , несвързани с трудова активност. Средното понижение е 37 лева

 

4. За едни нарастването ще е 500 лева, за други - 2 лева

 

Средните стойности постоянно основават напразни очаквания у хората, след които следва отчаяние. Затова от Национален осигурителен институт дават образци за някои гранични случаи. Ясно е, че най-голямото нарастване е за хората на тавана, който се усилва в този момент от 1500 на 2000 лева, а от 1 октомври - на 3400 лева

Пример за противоположното - минимално нарастване от 2,71 лева Той се отнася за растящата войска от пенсионери с повърхностен стаж (чл. 68, алинея 3 на КСО, съгласно който човек с най-малко 15 година стаж може да се пенсионира на 66 година и 10 м.). При автентичен размер на пенсията от 288,37 лева през юни пенсионерът е получавал 396,49 лева - размерът й е бил допълнен до минималния размер за този тип (314,50 лева до 1 юли), плюс 60 лева коронавирус добавка и 21,99 лева отплата за понижена сума.

През юли действителният размер се осъвременява с 10% и става 317,21 лева Към това се прибавят 60 плюс 21,99 лева и размерът на пенсията става 399,20 лева Това към този момент е над новия най-малък размер на тази пенсия - 396,95 лева, и няма потребност от допълнение. В резултат на всичко това, пенсионерът ще получи единствено 2,71 лева разлика по отношение на прихода от юни.

 

5. За бъдещите пенсионери - 60 лева вместо промени

 

Юли не е уместно време за промени с пенсии те, макар че тъкмо промени се обещаваха от разпадналата се четворна коалиция. В измененията обаче има вест и за бъдещите пенсионери. От този месец в размера на техните пенсии с изключение на заслуженото съгласно осигурителния приход и стажа ще се прибавя и твърда сума от 60 лева Тази сума няма да се усети от хората, чийто автентичен размер на пенсията е под 407 лева, защото дори с нея пенсията ще е равна на минималната (467 лева.) или пък ще бъде допълнена до нея.

 

6. През октомври ще се усилят главно остарели пенсии

 

От октомври над 715 000 пенсионери ще получат нарастване на пенсията си - 1/3 от всички. Над 80% от тези пенсии са отпуснати преди 10 и повече години. Това е преизчисление със характерна цел - да дръпне напред старите пенсии , като компенсира годините, в които по една или друга причина нямаше осъвременяване, или пък то беше прекомерно ниско поради нулевата инфлация.

 

7. Преизчислението през октомври ще употребява остарялата тежест за стажа

 

В това преизчисление ще има няколко крачки напред и една обратно. Първо ще се дефинира стартов размер на пенсията. Ще се употребява средномесечният застрахователен приход за страната, с който е отпусната пенсията. За най-старите пенсии - отпуснати с начална дата до края на 2007 година, ще се приложи приход от 398,17 лева (заради преизчислението от 2008 г.). Ще се употребяват самостоятелният коефициент и зачетеният стаж към 30 септември 2022 година, с цел да се отчетат и спомагателен стаж и приход. За тежестта на всяка година стаж обаче ще се употребява това, което е предвиждал КСО при отпущането на пенсията. За отпуснатите до 01.04.2009 година пенсии това значи 1, макар че на 25 декември всички пенсии бяха преизчислени с нова тежест от 1,35.

От Национален осигурителен институт обясниха, че понижението е нищожно и неведнъж се компенсира от идната стъпка - ново осъвременяване за всяка последваща година след отпущането на пенсията, като се употребяват 100% от растежа на осигурителния приход или на показателя на потребителските цени за миналата година. За всяка година се ползва по-високият от двата %. От 2008 година до момента инфлацията е по-висока единствено през 2010 година, т.е. за всички останали години ще се приложи нарастването на осигурителния приход. В последна сметка предстоящият резултат е 17% нарастване по отношение на септември - близо 140 лева

 

8. Само тази година е несъмнено, че няма да има нарастване на осигуровки

 

Експертите на Национален осигурителен институт разясниха като най-подходящ определения от държавното управление метод да покрие сметката за нарастването от бюджета - това просто е пренасочване на " подготвени пари " поради нарасналите доходи от инфлацията. Аргументът за това обаче бе повече от любопитен. " Няма по какъв начин да съберем 1,385 милиарда лева от нарастване на осигуровки - това щеше да значи коренно преосмисляне на данъчно-осигурителната тежест ", разяснява Драгомир Драганов, шеф на дирекция " Анализ, обмисляне и прогнозиране ". Прогнозата му е, че нарасналият недостиг за пенсии и делът им от Брутният вътрешен продукт няма да претърпят някаква невиждана гражданска война. Хората, които сега заплащат тази сметка с налозите и осигуровките си обаче, би трябвало да имат едно мислено - методът бе категорично посочен като най-подходящ единствено за 2022 година
Източник: " Сега "  
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР