Десетки земеделски производители се събраха пред сградата на Народното събрание

...
Десетки земеделски производители се събраха пред сградата на Народното събрание
Коментари Харесай

Въпреки споразумението: 26 земеделски организации продължават с протестите

Д есетки аграрни производители се събраха пред постройката на Народното събрание на митинг. Те желаят оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев, а повода е " цялостното му несправяне с политиката в бранша и умишленото опълчване на сектора ", предаде БГНЕС.

Протестът трябваше да се организира пред Министерския съвет, само че към този миг на стачкуващите не им е позволено да отидат пред постройката, която обградена от полицейски чиновници.

Още от 9.00 ч. центърът на София е блокиран от полиция поради митинга, предаде .

Представителите на 26 земеделски организации, които желаят оставката на Кирил Вътев, излизат на народен митинг под прозорците на Министерския съвет.

Техните претенции включват нарастване на тавана на оптималната позволена финансова помощ, която едно стопанство може да вземе, както и предоговаряне на Зелената договорка.

По думите на протестиращите земеделци е имало многократни опити от тяхна страна за диалози с отрасловото министерство, само че те са останали без отговор от страна на институцията.

В понеделник част от протестиращите организации подписаха меморандум с държавното управление.

Председателят на кооперация от Свищовско Димитър Димитров е отпред на група земеделци, които ще се включат в националния митинг през днешния ден. " Ние не желаеме оставката на министър Кирил Вътев. От кооперациите желаеме единствено да има правила в земеделието. През последните 20 години в Министерството на земеделието няма никакви правила, а се работи " на пожар ", в последния миг ", разяснява Димитров в ефира на



В началния час на митинга през днешния ден, представители на Сдружение " Обединени аграрни производители ", Националната асоциация на картофопроизводителите, Националния съюз на земеделските кооперации, Съюза за отглеждане на българските овце и кози и Националната асоциация на производителите и прерабователите на черупковите плодове ще показват подробните претенции на недоволните аграрни организации.

Пред БНР ръководителят на Комисията по земеделие в Народното събрание Десислава Танева съобщи, че е било неточност на изпълнителната власт да приказва единствено с някои от аграрния бранш, а не с всички.

Николай Киров, член на УС на Асоциацията на зърнопроизводителите сподели, че няма мотив за неодобрение от страна на другите сектори, защото настояванията са залегнали в съглашението. Киров е на мнение, че има политически претекст зад митингите.

Той уточни, че организацията застава зад земеделския министър и желаят той да извърши обещаното.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР