Десетки тонове отпадъци от Мраморно море са събрани за едва

...
Десетки тонове отпадъци от Мраморно море са събрани за едва
Коментари Харесай

53 тона боклук бе събран от Мраморно море

Десетки тонове боклуци от Мраморно море са събрани за едвам девет месеца, като забележителна част от тях са пластмаси, оповестява турският в. " Дейли сабах ".

Всичките събрани боклуци в акцията, проведена от частнa финансова институция и природозащитна организация, са рециклирани.

В рамките на извършената акция " Син мирис " (Blue Breath) е събран общо 53 тона отпадък, замърсяващ Мраморно море, добавя Българска телеграфна агенция.

Турската асоциация за запазване на морската среда (TURMEPA), в съдействие с банка Garanti BBVA, организира акции за разчистване на Мраморно море и неотдавна разгласява отчет за работата си. В отчета се споделя, че събраните боклуци се равняват на отпадъците, създавани всекидневно от към 46 000 души. Приблизително 17 тона от събраните боклуци се състоят от найлонови торбички, бутилки и други пластмасови боклуци. Текстилът съставлява 4,8 тона от отпадъците, а металът - 4,4 тона. Други 4 тона са изхвърлени риболовен мрежи.

Мраморно море е с повърхност 11 350 кв. км, а дълбочината му доближава до 1370 м. Това вътрешно за Турция море е и едно от най-натоварените, защото през него се реализира връзката сред Черно и Егейско море, а към него са ситуирани най-гъсто обитаемоте окръзи на Турция.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР