Десетки спортисти отпразнуваха откриването на Гей игрите в Хонконг въпреки

...
Десетки спортисти отпразнуваха откриването на Гей игрите в Хонконг въпреки
Коментари Харесай

Поддръжници празнуват откриването на Гей игрите в Хонконг, първите в Азия, въпреки съпротивата на законодателите

Десетки спортисти отпразнуваха откриването на Гей игрите в Хонконг макар съпротивата от анти-ЛГБТ законодатели, отбелязвайки за първи път интернационалното спортно събитие, което ще се организира в Азия

От KANIS LEUNG Associated Press, 4 ноември 2023 година, 6:28 ч.

HONG КОНГ -- Десетки спортисти отпразнуваха откриването на Гей игрите в Хонг Конг в събота макар съпротивата на анти-ЛГБТК законодатели, отбелязвайки първия път, когато интернационалното спортно събитие се организира в Азия.

Близо 2400 участници от към 45 територии, в това число Англия, Съединените щати и Австралия, ще се състезават в разнообразни игри, от тенис и плуване до културно богати действия като надпревари с драконови лодки и маджонг в деветдневното събитие.

Игрите се организират по едно и също време в мексиканския град Гуадалахара и включват доста от едни и същи събития, първи за надпреварата, извършено за първи път в Сан Франциско през 1982 година

След шествието на спортистите последва поредност от представления, подчертаващи китайската просвета на Хонконг, само че също по този начин включващи съвременен танц, музикален спектакъл и танцьори с лъвове.

ЛГБТК+ активизмът е рядко място, което към момента отбелязва забележителен прогрес в Хонконг при репресиите на държавното управление против неговото гражданско общество след продемократичните митинги през 2019 година Игрите предизвикват очакванията за по-широко включване на половите малцинства в азиатския финансов център, откакто предишния месец съдът завоюва жилищни и наследствени права за еднополови двойки, женени в чужбина.

Градът също се придвижва към рамка за признание на еднополовите партньорства след удивително решение през септември.

Но развиването на ЛГБТК+ в града е неравномерно. Няма закон против дискриминирането въз основа на полова ориентировка и еднополовите бракове не се признават. Докато има възходящо обществено приемане на половите малцинства, изключително измежду по-младото потомство, част от локалното общество остава консервативно.

Няколко депутати, подкрепящи системата, в това число Юниус Хо, се опълчиха обществено на събитието, което се организира от петък до идната събота.

Хо помоли основния изпълнителен шеф Джон Лий да се пази от „ неприятни идеологии “, проникващи в Хонконг и актове на „ мека опозиция “, съгласно писмо, оповестено от него във Фейсбук в петък. Той се съгласи с други критици, които твърдяха, че игрите се застъпват за узаконяване на еднополовите бракове, ход, който те настояват, че нарушава закона за националната сигурност, натрапен от Пекин на някогашната английска колония след митингите.

По-рано тази седмица изтъкнат политик, подкрепящ властта Реджина Ип, водещ член на Изпълнителния съвет, кабинета на Хонконг, се сблъска с рецензии от скептици за гей правата за поддръжката си за игрите.

Ип, хладнокръвен представител на естеблишмънта и от дълго време цел на демократичните политици, участва на церемонията по откриването и изнесе поздравителен адрес, като сподели, че " " историята се основава през днешния ден. " Хонконг, сподели тя, се гордее, че е първият азиатски град, който ще бъде хазаин на Гей игрите, добавяйки, че това демонстрира уговорката на финансовия център да се сложи " в челните редици на най-отворените и демократични градове в света ".

Ip също приветства, че двата най-големи контингента идват от Хонконг и континентален Китай. Правата на хомосексуалистите и изразяването в Китай се развиват единствено на крачки в изискванията на мощно властнически, закостенял и традиционен режим.

„ Равни благоприятни условия и недискриминация са високо ценени от нашето държавно управление и нашия народ “, сподели Ип, цитирайки правосъдни решения, които пазят законните права на ЛГБТК+ хората и основаването на правна рамка за еднополови партньорства.

Събитието се сблъска с разнообразни провокации, откогато уредниците завоюваха наддаването за домакинство на игрите преди шест години, с лимитирана поддръжка от страна на държавното управление.

Запитан в събота за опълчването на игрите, неотдавна назначеният кардинал Стивън Чоу в Хонконг отговори, че схваща, че някои може да се усещат неловко от концепцията, само че че „ Хонконг е разнообразно общество и би трябвало да почитаме многообразието. “

„ Дори когато се чувствате неловко, би трябвало да се даде малко място на другите “, сподели Чоу пред кореспонденти.

Пандемията от COVID-19 освен наложи едногодишно закъснение на събитието, само че и индиректно докара до съкращаването му. Това се случи, когато Гуадалахара в Мексико беше посочена като съдомакин на игрите, в миг, когато градът се бореше с неустановеност по отношение на това по кое време ще бъдат отстранени рестриктивните мерки за пътешестване.

Притесненията по отношение на закона за сигурността - който беше употребен за арестуване на някои от водещите деятели за правата на индивида в Хонконг - възпряха някои поддръжници на LGBTQ+ да посетят Хонконг. Въпреки това някои от Тайван, който Китай претендира за своя лична територия, посетиха града под името Китайски Тайпе, под който се състезава в интернационалните спортни събития.

Хонг Конг и Пекин опазиха закона за сигурност, заявявайки, че той е върнал стабилността в града.

Самоуправляващият се либерален Тайван е единственият район в Азия, който разрешава еднополовите бракове. Миналия месец той беше хазаин на последния от повече от 20 годишни парада на гордостта, привличайки почти 176 000 фенове и участници.

Алонсо Чен, чест участник в събитието в Тайпе, сподели, че до момента в който някои в тайванското общество остават извънредно неприемливи за ЛГБТК+ общността, наличието на родителите с техните деца на последните събития демонстрира възходящо приемане.

" За мен това е доста значимо, тъй като родителите демонстрират на децата си, че това е част от естествения живот. Те споделят на децата: " Вижте, те сме като вашите съученици или учители. Ние сме идентични и няма нищо друго ".

Първите гей игри се организират за първи път в Сан Франциско през 1982 година

Водещи истории

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

ABC News Network Правила за дискретност Вашите права за дискретност на щат Съединени американски щати Политика за дискретност на децата онлайнInterest- Базирани реклами
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР