Пригожин на Вагнер поздрави герой, 40 дни след смъртта му в самолетна катастрофа

...
Десетки руснаци от семейства до бивши бойци проведоха панихиди за
Коментари Харесай

Десетки руснаци от семейства до бивши бойци проведоха панихиди за шефа на наемническата групировка на Вагнер Евгений Пригожин, за да отбележат 40 дни от смъртта му, приветствайки го като герой на народа.

Пригожин беше убит, когато частният му самолет се разби на път от Москва за Санкт Петербург на 23 август, два месеца след като ръководи неуспешен бунт срещу Москва.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Животът и смъртта на Пригожин разкриха гнилото в руската държаваКакво мислят руснаците за смъртта на Евгений Пригожин?Шефът на Вагнер Пригожин е погребан на гробището в Санкт Петербург Русия потвърждава смъртта на шефа на Вагнер Евгений Пригожин при самолетна катастрофакрай на списъка

Други двама висши командири на Вагнер, четиримата бодигардове на Пригожин и тримата членове на екипажа на самолета също бяха убити при все още необяснимата катастрофа.

На гроба на 62-годишния мъж в Санкт Петербург майка му Виолета и синът му Павел положиха цветя. Привържениците развяваха черните знамена на Вагнер с череп и мотото „Кръв, чест, родина, кураж“.

В източноправославната църква се смята, че душата прави последното си пътуване или до рая, или до ада на 40-ия ден след смъртта.

Мемориали се състояха и в Москва и други руски градове с десетки бойци на Вагнер и обикновени руснаци, които отдадоха почит.

Нямаше отразяване по руската държавна телевизия или някаква официална почит.

Бойците на Вагнер изиграха ключова роля в боевете в Украйна, помагайки на Русия да превземе източния град Бахмут през май след седмици на ожесточени битки. Вагнер, чиито войски бяха преместени в лагери в Беларус като част от сделка за прекратяване на бунта, беше активен и в редица африкански страни.

„Той може да бъде критикуван за определени събития, но той беше патриот, който защитаваше интересите на родината на различни континенти“, каза отделът за вербуване на Вагнер за Пригожин в изявление в Telegram.

„Той беше харизматичен и което е важно, беше близо до бойците и хората. И затова той стана популярен както в Русия, така и в чужбина.”

Бунтът на Пригожин, който последва месеци на изпълнени с псувни видеоклипове, обиждащи висши военни на Русия, беше може би най-голямото предизвикателство за управлението на руския президент Владимир Путин, откакто бившият шпионин на КГБ дойде на власт през 1999 г.

Войските на Вагнер превзеха южния град Ростов, свалиха няколко руски самолета и напреднаха към Москва, преди да се върнат на 200 км (125 мили) от столицата след предполагаема сделка, сключена с посредничеството на президента на Беларус Александър Лукашенко.

Опечалените изразиха уважение към Пригожин, който се запозна с Путин, докато ръководеше ресторантьорски бизнес в Санкт Петербург през 90-те години. Той спечели доходоносни държавни договори за кетъринг, спечелвайки си прозвището „Готвачът на Путин“ и се разшири в медиите, както и в скандалната интернет „фабрика за тролове“, което доведе до обвинението му в Съединените щати за намеса в президентските избори през 2016 г.< /p>

Вагнер го доведе още повече в светлината на прожекторите с наемническата група, която си създаде репутация на бруталност и безпощадност.

„Той беше истински авторитет, лидер“, каза Михаил, войник от руските въоръжени сили, който отказа да назове второто си име, пред агенция Ройтерс.

Жителката на Москва Марта, която също отказа да даде фамилното си име, каза, че хората вярват в Пригожин, но че Вагнер е бил „обезглавен“ от смъртта на него и съоснователя Дмитрий Уткин, бивш офицер от специалните сили и симпатизант на нацистите .

Пригожин също трябваше да се премести в Беларус като част от сделката за прекратяване на бунта.

Русия изглежда готова да продължи да използва единици Wagner въпреки неотдавнашните сътресения.

В петък Кремъл каза, че Путин е казал на Андрей Трошев, един от висшите командири на "Вагнер", че трябва да "се заеме с формирането на доброволчески части, които могат да изпълняват различни бойни задачи, предимно в зоната на специалната военна операция" - термин Москва използва за войната си в Украйна.

Източник: Ал Джазира, Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР