Десетки розопроизводители решиха да изкоренят своите маслодайни рози – заради

...
Десетки розопроизводители решиха да изкоренят своите маслодайни рози – заради
Коментари Харесай

Ще бъде ли сложен фактически край на българската маслодайна роза?

Десетки розопроизводители взеха решение да изкоренят своите маслодайни рози – поради ниската изкупна цена, съобщи Нова телевизия.
Зорница Ранчева, която е един от протестиращите производители, се оплака, че почти се работи на себестойност, тъй като изкупната цена е към 2-2,10 лв.. Искаме обвързана държавна помощ на кг розов цвят, а не на декар, както е сега, акцентира Ранчева.
Има и недоволства, че от Бюрата по труда няма помощ за розобера – имало доста малко хора и те не вършели работа. Затова остава единствено опцията да се намират берачи, които са опитни, само че те желаят по 1 лев възнаграждение, а производителите не можели да дадат повече от 70 стотинки
Директорът на дирекция " Растиниевъдство " на Министерството на земеделието и храните Петър Кировски дефинира обстановката като " комплицирана ". И описа по какъв начин бил извършен преди няколко дни съвещателен съвет, като там могло да се опише за всички проблеми. Ще има подкрепяне, само че мярката се намира в Европейския парламент и „ се надявам, че към края на май ще има изясненост във връзка с финансовия запас, който ще бъде разпределен ”, изясни държавният служител. А чак към 30 юни щяло да се види какви производители и какъв брой масиви са регистрирани. Решения ще има, увери Кировски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР