Десетки протестиращи се опитаха да влязат на заседанието на Общинския

...
Десетки протестиращи се опитаха да влязат на заседанието на Общинския
Коментари Харесай

Протестиращи се опитаха да влязат в Общинския съвет в Пловдив заради паметника Альоша

Десетки протестиращи се пробваха да влязат на съвещанието на Общинския съвет в Пловдив поради паметника " Альоша ". Жители на града под тепетата се събраха пред постройката на Общината, откакто двама съветници от ДСБ внесоха предложение монументът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство, съобщи Нова ТВ.

Стигна се до напрежение, когато събралото се голям брой опита да влезе в залата, само че полицията спря стачкуващите. Днес трябваше да се преглежда предлагането за пренасяне на паметника, само че точката не е включена в дневния ред на сесията.

Протестиращите носят плакати с лозунги " Тези, които нищо не са построили, унищожават всичко ", " История с референдум не се пази ", " На кого пречи признакът на града " Альоша ", " Аз съм Альоша " и " В Общинския съвет няма място за нацисти ".

Забелязват се и руски флагове. 

Преди седмица общинските съветници от " Демократи за мощна България ", част от групата на “Продължаваме смяната - Демократична България ”, Владимир Славенски и Йоно Чепилски внесоха предложение за  до края на годината.

Граждани на Пловдив се оповестиха срещу тази концепция. Според тях монументът е знак на града и мястото му е на хълма.

" Г-н Славенски не предлага спор, а решение – Общинският съвет да гласоподава ремонт на монумента. Това е неприемливо. Събрали сме се, с цел да заявим ясно мнението си ", каза протестиращ, който добави, че това е замяна на паметта.

В Пловдив през днешния ден отидоха Георги Свиленски, Кристиан Вигенин и Мая Манолова. " Не разбирам за какво този монумент нервира част от политическите обединения. Паметниците не трябва да се отстраняват, може да се осмисля тяхното значение и това, което те показват ", разяснява Вигенин.

Манолова от своя страна съобщи, че е там, с цел да се опълчи " на опитите на сглобката да продължи рязането на монументи, рязането на българската история ". 

Въпреки гражданското напрежение вносителите на предлагането няма да го отдръпват. По думите на общинския консултант Владимир Славенски главният претекст за предлагането е, че " Альоша " символизира тежък интервал от българската история. Идеята за преместването ще бъде прегледана, откакто общината изготви финансово и техническо мнение.

Представители на Българска социалистическа партия в Общинския съвет обявиха, че позицията им е декларирана в декларация, която през днешния ден ще бъде прочетена още веднъж. Те са " за " опазване на всички монументи у нас и " срещу " видоизменянето им.

Според кмета на Пловдив не Альоша, а други са по-важните проблеми за решение. " Транспорт, поправки, разчистване. Иска ми се до повдигаме тематики, които са проблем действително за града, а не такива, които политизират настроенията ", съобщи Костадин Димитров.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР