Десетки пожарникари от цялата страна се събраха на протест до

...
Десетки пожарникари от цялата страна се събраха на протест до
Коментари Харесай

Пожарникарите на протест, министърът не разбира защо

Десетки пожарникари от цялата страна се събраха на митинг до постройката на Министерство на вътрешните работи в София.

Огнеборците, събрани от синдикалната си организация в границите на КНСБ, желаят по-високи заплати, по-добри материални условия на труд, както и отпадане на проекта за закриване на 12 пожарни сектора в страната.

Колко харчи България за социална сигурност на фона на Европейски Съюз

Пожарникар: Да не сме хора втора ръка

Сред местата, които ще останат без общинска пожарна команда са зимните курорти Боровец и Пампорово. Според пожарникарите в зимни условия това ще усили съществено времето за реакция на вероятно злополучие в курортите.

С протестиращите през днешния ден се срещна министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Огнеборците „ не би трябвало да ги вълнува” закриването на районни служби, тъй като това е управнически въпрос, съобщи министърът.

„ Кой ви сподели, че ще реагират по-бавно? Дали ще стигнат по-бавно, дали ще стигнат вместо двама, трима, дали ще свършат бързо работата, това го взема решение професионалното управление “, сподели още Валентин Радев.
 Валентин Радев приказва с протестиращ пожарникар Валентин Радев приказва с протестиращ пожарникар
Ръководството на Министерство на вътрешните работи оправдава закриването на ръководствата с желанието да извърши условието за запълването на щатните бройки. Целта е настоящите пожарни екипи да са окомплектовани в цялостен състав от трима души.

Синдикатите са на мнение, че мярката ще има противоположен резултат и преместените чиновници ще изоставен системата на Министерство на вътрешните работи.

Радев през днешния ден повтори, че в бюджета за идната година ще бъдат планувани 55 милиона лв. за нарастване на заплатите на чиновниците в министерството.

От лятото насам със сходни на пожарникарските претенции стачкуват и служителите на реда.
 Протестът на пожарникарите до Министерство на вътрешните работи Протестът на пожарникарите до Министерство на вътрешните работи
Според съсловните организации плануваните бюджетни средства няма да са задоволителни за извършване на настояванията на недоволните. Те са за 15% нарастване на заплатите на всички оперативни чиновници.

„ Някъде може да има и 15% нарастване. Считам, че няма съображение за протести”, съобщи Радев.

Служителите в министерството му досега заплашват, че могат да стартират да стачкуват след Нова година, когато стартира българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
 Пожарникарите демонстрираха образно материалните условия на работа Пожарникарите демонстрираха образно материалните условия на работа
Министърът е на мнение, че даже подобен митинг да има, той няма да заплаши сигурността по време на председателството.

„ За да си зарежат фамилиите и да дойдат в събота, в това хубаво време тук, значи нещо ги боли. Затова пристигнах да ги запитвам кое точно”, съобщи Радев за днешния митинг на огнеборците.

„ За мен е значимо тези хора да знаят, че има стабилно нарастване на заплатите”, добави министърът, съгласно който няма учредения за митинги.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР