Десетки почитатели на изкуството, сред които варненци и туристи, се

...
Десетки почитатели на изкуството, сред които варненци и туристи, се
Коментари Харесай

Арт изкушенито МУТАНТ превзе банков офис в центъра на Варна

Десетки фенове на изкуството, измежду които варненци и туристи, се любуваха на  нестандартната поп-ъп изложба, която бе открита нощес в банковия офис на Сосиете Женерал Експресбанк на площад " Независимост “ и може да бъде забелязана през уикенда в морската столица, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Експозицията " разрушава “ визиите за общоприетоо бизнес и офис пространство. Под надпис " Мутант – втора природа за материал, форма, тематика “ изложбата трансформира един елементарен привидно банков офис, представяйки тринадесет млади и одобрени български създателя, които живеят и творят на разнообразни места в България и Европа. 

Изложбата е част от плана за изкуство, просвета и иновации ПРОТОТИП на Сосиете Женерал Експресбанк, който подтиква сетивата на публиката с разнообразни начинания към този момент повече от година. 

“Изкуството, провокирайки ни с ексцентрично мислене и гледни точки, ни оказва помощ да оцеляваме в една непрекъснато изменяща се среда и да подхождаме друго към решение на сложни проблеми. Тук идва и ролята на ПРОТОТИП, с цел да погледнем с други очи освен на изкуството, само че и на всичко, което ни заобикаля, в това число и на самите себе си ", изясни Арно Льоклер, основен изпълнителен шеф на Сосиете Женерал Експресбанк.  

" Подкрепа на планове, свързани с изкуство, е задача за нас повече от десетилетие, а с ПРОТОТИП банката застава зад една концепция, която съчетава нововъведения и изкуство в едно и цели да приближи изкуството до хората, да го направи разбираемо и близо до тях “, добави той. 

Моника Балчева, управител " Комуникации “ в Сосиете Женерал Експресбанк, която стартира ПРОТОТИП като вътрешен стартъп, прибавя, че планът поддържа млади български създатели, разрастващи се в разнообразни сфери на актуалното изкуство и по този метод подкрепя развиването на културата в България. Моника споделя, че това не е първият път, в който офис на банката се трансформира в изложбено пространство за няколко дни. 

" Изложбата е в подтекста на плана ПРОТОТИП за изкуство, просвета и нововъведения, чиято цел е да подкрепя младите български създатели, разрастващи се в другите свери на актуалното българско изкуство да бъдат промотирани и тяхното изкуство да доближава по-лесно до публиката. Чрез това точно целим изложбата МУТАНТ да направи изкуството на тези 13 създателя по-достъпно до по-масова аудитория. Началото беше сложено през 2017 година с сходно събитие в София. Искахме да покажем, че всичко към нас е в развой на непрекъсната промяна. Банковото пространство се трансформира в галерия, с която провокирахме посетителите да погледнат друго на един елементарен и " безплоден “ банков офис, като им покажем по понятен и забавен метод актуалното българско изкуство “, споделя Моника. 

Авторската селекция и подредбата на изложбата е поверена на кураторите от Студио Комплект (Бояна Гяурова и Адриана Андреева), които са с дълготраен опит в областта на дизайна и съвременното изкуство.  Основен принос за преобразяването на банковия интериор има Ева Вентова – одобрен сценограф с ослепителен метод при специфичните пространствени оформления.  

Авторите в изложбата вземат участие с над четиридесет разнородни творби, като показват на посетителите тривиални привидно предмети - украшение, декоративна фигура, съд - по автентичен и необикновен метод.  

Защо МУТАНТ? 

" Идеята е да смесим другите форми във краткотрайната образна просвета, като акцентираме най-много на дизайна. Избрали сме одобрени дизайнери, млади, които работят по по-нетрадиционен метод. Времената се трансформират, изкуствата се преплитат от ден на ден и формите мутират. Така те намират нов живот, нов метод на битие. В дизайна постоянно има функционалност, тук тя отстъпва на назад във времето, по тази причина виждаме към този момент творби на изкуството. Затова има бижута, текстил, керамика и компилацията от одобрени създатели е доста значима. Имаме човек, който в този момент приключва Художествената академия, както и бижутер, който е един от най-хубавите и изявени у нас “, разяснява Бояна Гяурова, един от кураторите на изложбата.  

Произведенията в изложбата са напълно от естествени материали, като това съгласно Бояна е всеобща наклонност в дизайна.  

" Мисли се за резистентност, за околна среда и за света, в който живеем. Българските дизайнери работят в дребни тиражи, с локални производители, което в света е забавно. Авторите в изложбата са най-вече основани в България, а доста от тях излизат постоянно на непознатата сцена на дизайна. В експозицията ще видите произведения на Женя Адамова, Артелие и Николета Носовска, Нева Балникова, Цеца Георгиева, Емилия Емилева, Евгения Илкова, Благовеста Кенова, Капка Кънева, Надежда Петрова, Стампа, Николай Сърдъмов, tochka & tochka, Силвия Чанева. 

Произведенията в изложбата не се продават, само че до всяко от тях има информация и координати на всеки от създателите, тъй че феновете им елементарно могат да ги открият и да се свържат с тях “, добави Бояна.  

Офисът на тазгодишното събитие във Варна на ул. Преслав № 69 нееднократно е бил хазаин на креативен събития, плод на разнообразни партньорства, като Празник на музиката, Нощ на музеите и др.  

ПРОТОТИП ще продължава да осъществя още събития, лекции и работилници на тематика " изкуство “ за дребни и огромни. Паралелно със събитията, банката интензивно развива и уеб-платформата www.prototype.bg, в която показва разнообразни културни събития, създатели и информация за идните начинания, които са част от платформата. В секция " Атлас “ можете да разгледате изявленията с обещаващи млади български създатели, а в " Прожектор “ се показват вдъхновяващи персони от разнообразни сфери на изкуството, културата и нововъведенията. 

Изложбата МУТАНТ  може да бъде забелязана от 10 часа сутринта до 23 часа в двата почивни дни, когато банковият офис във Варна ще бъде отворен разполагаем на посетителите.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР