Десетки млади семейства с малки деца, стотици тийнейджъри и хора

...
Десетки млади семейства с малки деца, стотици тийнейджъри и хора
Коментари Харесай

Рудозем се подмлади. Първи проект за Чудесата с Гърция

Десетки млади фамилии с дребни деца, стотици младежи и хора на възраст сред 20 и 30 години, хиляди българи от Родопите и цялата страна  извършиха площада на родопския град Рудозем през уикенда, с цел да отпразнуват дружно с жителите му Деня на миньора, формалният празник на Рудозем.

-->
Три дни градът не спа. На кръговиден час на площада имаше песни и танци, кулминационната точка на които бе шоуто на ДесиСлава и концерта на хитова гръцка група. Пищна заря прикова погледите в нощта против 19 август, трансформирайки родопското небе в светлинна приказност.

Кметове, депутати, евродепутати почетоха градоначалника Румен Пехливанов и хората от Рудозем. За празника и Деня на миньора се събраха губернаторът Захари Сираков, водачът на европейските либерали Илхан Кючук, народните представители от Движение за права и свободи Хайри Садъков, Анджей Джандев, Байрам Байрам, Елван Гюркаш, доктор Ипократис Камаридис - заместник-кмет на Ксанти, кметове на общините Баните, Борино, Мадан, Девин, Неделино, Горица Грънчарова, зам.-председател на Сметната палата, доцент доктор Андрей Кехайов, президент на ЮЕМФ, както и представители на държавни и просветителни институции и ръководители на районни структури.

Специални посетители бяха Амалия Зепу, шеф планове на Elliniki Etairia (Европа Ностра Гърция) и на Атинския хъб за културно завещание и Славка Бозукова, ръководител на Общество „ Културно завещание ” (Европа Ностра България).

„ Добивът на подземни благосъстояния е виновна и сложна специалност. Вие сте свързали ориста си с рудодобива, с извличането на богатства от недрата на земята, богатства, които дават живот на стопанската система на страната и на нас самите! “, сподели в приветствието си регионалният шеф Сираков.

Фантастично е, че в този дребен град има толкоз доста младежи, впечатли се Амалия Зепу. Променяме града си, работим по този начин, че младежите да останат тук, сподели кметът Румен Пехливанов.

Преди 4 години Движение за права и свободи зададе небосвод за представителите ни в локалната власт – можем да вършим обществена инфраструктура, която е за образец освен в за България, само че и за цяла Европа. Показахме, че можем да го вършим – вижте Рудозем, това е реалност, сподели депутатът Хайри Садъков, който поздрави кмета и града от името на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и управлението на Движението и на парламентарната му група.

Следващият небосвод на локалната власт е с различен приоритет – икономическо развиване на районите и висок стандарт на живот на хората в тях. Това ще бъде експертизата, задачата, задачата на идващите кметове от Движение за права и свободи, съобщи Садъков. Целта ни е да обърнем икономическото развиване на районите и да достигнем високи равнища на стандарт на живот на хората, сподели депутатът.

В Рудозем се организира доста сполучлива политика, която цели да резервира културното завещание за идващите генерации, съобщи и водачът на европейските либерали Илхан Кючюк. И съобщи, че най-важната политика на Европейски Съюз, която Рудозем сполучливо развива е добросъседството.

Поздравления за празника от кърджалийските депутати насочи и народния представител Байрам Байрам като съобщи, че заедността е висша полезност за Движение за права и свободи.

Ксанти е другар на Рудозем, градовете ни са свързани, съобщи доктор Ипократис Камаридис и поздрави своя персонален и дълготраен другар Румен Пехливанов.

По време на празника на града в Рудозем се състоя среща за първия по рода си у нас интернационален план за пешеходен културно-исторически маршрут. Той е сред Ксанти и Рудозем.

Специално за основаването му в България по покана на Общество „ Културно завещание ” дойде Амалия Зепу. Българската пешеходна пътека ще включва мистични скали, елементи от римски път, римски мост, крепостта Козник край Рудозем, местността Кичика, Чудесата на Чепинци.

Идейната идея на първия по рода си интернационален Footpath е на всеки километър от туристическата пътека да има заведения, беседки, атракции, които туристите да могат да посещават.

За да се случи това обаче решаващо значение има отварянето на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Елиджи ”, с цел да могат туристите бързо и елементарно да влизат от едната в другата страна. Защото пешеходната пътека минава тъкмо през него.

Граничният пункт е напълно подготвен от българска страна. До браздата има необятен нов път. На Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Елидже ” свети административна постройка за митническите и гранични управляващи на България и Гърция, построени са пропусквателните пунктове. Нещо повече – обезпечена е цялата техника. ГКПП-то може да стартира работа в минутата, в която му бъде разпоредено. За разлика от пункта при Златоград, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Елидже ” ще може да приема и най-тежките ТИР-ове, която е голям късмет за стопански напредък освен на Рудозем и Ксанти, само че на задачите райони от двете страни на границата.

От гръцка страна обаче няма път. Заради две свлачища и банкрут на компанията реализатор, трасето е пясък. Българският път свършва три метра след огражденията.

Радвам се, че Европа Ностра България и Европа Ностра Гърция са в основата на този план, сподели Зепу и напомни, че Elliniki Etairia има национални и интернационалните награди за пешеходните направления, които е направила в Гърция. Можем да ви помогнем, като споделим нашия опит, сподели Зепу.

Проектът е част от Бранд Родопи и Бранд България, който Европа Ностра - България създава, сподели ръководителят на Общество „ Културно завещание ” Славка Бозукова. Тя напомни форумите в Пампорово и Момчилград през последните 2 месеца, които поредно надградиха концепцията за културно-исторически туризъм и направления, свързани със Свещената планина. Г-жа Бозукова заяви, че във втората част на плана към пътеката ще бъдат присъединени Кристалната зала в Мадан и минният туризъм в града.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР