Десетки конгресмени от Демократическата партия на САЩ уведомиха Белия дом,

...
Десетки конгресмени от Демократическата партия на САЩ уведомиха Белия дом,
Коментари Харесай

Израел ограничава помощите за Газа, алармират десетки конгресмени демократи

Десетки конгресмени от Демократическата партия на Съединени американски щати уведомиха Белия дом, че Израел лимитира притока на помощи за Газа. Те обявиха, че има задоволително доказателства за нарушавания на американските закони от страна на Израел, изразени в ограничението на притока на филантропични колета към линията Газа, съобщи Асошиейтед прес.

В писмо до президента Джо Байдън, подписано от 86 конгресмени демократи от Камарата на представителите, се показва, че поставяните от Израел ограничавания върху филантропичните помощи за Газа " слагат под въпрос " уверенията на страната, че съблюдава Закона за задграничната помощ на Съединени американски щати.

По-конкретно става въпрос за наредба, която изисква получателите на американски оръжия да съблюдават интернационалното филантропично право и да обезпечават свободен достъп за американска помощ.

През февруари Байдън издаде меморандум, с който изиска въпросните писмени уверения от Израел, откакто конгресмени от Демократическата партия започнаха да се съмняват дали израелското държавно управление съблюдава интернационалното право при военните интервенции в Газа. Израел показа писмените си уверения в края на март.

В писмото си до Байдън конгресмените демократи декларират, че израелското държавно управление се е противопоставило на многократните претенции на Съединени американски щати да отвори задоволително морски и сухопътни коридори за помощи към Газа.

Те се позоваха на известия, че израелските управляващи не са позволили задоволително храна за попречване на глада в палестинския анклав, че са наложили " случайни ограничавания " върху филантропичните помощи и че са въвели система за инспекции, която попречва доставките.

" Очакваме държавното управление (на САЩ) да подсигурява, че Израел съблюдава съществуващото законодателство и да предприеме всички вероятни стъпки за попречване на по-нататъшна филантропична злополука в Газа ", пишат конгресмените, цитира ги Българска телеграфна агенция.

До сряда държавният секретар Антъни Блинкън би трябвало да рапортува на Конгреса дали намира за достоверни уверенията на Израел, че потреблението на американски оръжия е в сходство с интернационалното право.

В началото на този месец най-малко четири бюра на Държавния департамент уведомиха Блинкън, че не намират уверенията на Израел " нито за достоверни, нито за надеждни ". Ако уверенията на Израел бъдат сложени под въпрос, Байдън ще има опция да " поправя " обстановката посредством дейности, които варират от искане на нови уверения до прекъсване на американските оръжейни доставки, се показва в меморандума.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР