Десетки коне са били оставени да умрат в студа и

...
Десетки коне са били оставени да умрат в студа и
Коментари Харесай

Десетки коне изоставени да умрат в Осоговската планина

Десетки коне са били оставени да умрат в студа и преспите в Осоговската планина без грижа, без храна от притежателя си. Откриха ги доброволци и разгласиха злокобни фрагменти в обществените мрежи.

От 100-тината животни са останали 30 измършавели и към този момент отказващи храна животни.

Организира се акция по спасяването им.

Ето какво написа Любомир Венков във Facebook:

" Притури се планината и затрупа към 100-тина коне на поляните под връх Руен. Коне, пасящи свободно по планината, само че уязвими без човешка грижа.

Месец и половина по-късно, под връх Руен е безшумно. Снегът е станал три педи. Студът е сковал всичко. Гъста мъгла е забулила този връх, като че ли природата желае да скрие грозотията, протичаща се там.

На върха са оживели единствено 30-ина коне. Останалите лежат заринати под снега, паднали от апетит измършавели трупове със стърчащи ребра, гниещи, нежелани даже и от освирепелите вълци. Сред живите коне е и една кобила. Тя е бременна, носеща в себе си плод. Кобилата не е яла от седмици, станала е кожа и кости. Но продължава да носи плода. Докато силите не я напущат и тя пада на земята. Започва прибързано да ражда. Но не може да го изроди. Подава се единствено половината плод. Кобилата няма повече сили. От обезсърчение стартира да цвили, маха с крайници във въздуха и прави опити да стане. Но не може. Другите коне гледат тази сцена на обезсърчение с безразличие. Същата орис ги чака и тях. Кобилата се отхвърля. Плодът на половина стърчи от нея. Мъртъв. Останала без сили, тя лежи в снега и гледа покорно този нечовечен свят. А гарваните единствено това чакат. Видели лесната плячка, налазват постепенно на вълни. Кобилата ги усеща. Но не може нищо да направи. Вижда ги, само че е безсилна. Гарваните се доближават, усещайки немощта на тази гад. И ѝ изкълвават окото.

Благовещение е. Но не Божи ангели се спущат над връх Руен, а демоните на гибелта вършеят там. "



Собственикът на конете - Петър Пищалов, употребява дотации, с цел да отглежда конете. Той съобщи пред bTV днес, че знаел не от през вчерашния ден, а от месец и половина за казуса, че конете не били играчки, а готови да живеят в планината, че през днешния ден някой щял да го качи до горе, с цел да им занесе храна и медикаменти.

Извън това доброволци помогнаха на оживелите към 30 коне да бъдат нахранени.

Със съдействието на Планинската избавителна работа в Кюстендил, по-специално на Христо Абаджиев и Росен Димитров, доброволци отнесоха храна на конете - бали със плява и овес. Групата се е качила до местността Бек Бунар с 5 моторни шейни. Снегът на тази височина е към 1,5 метра.



" Кончетата едвам стоят на краката си. Има и умираща кобила, която в предните дни и родила мъртво конче. Гледката е ужасяваща. Аз не съумях даже да погледна към труповете на бедствалите животни. Никой не ти дава правото да оставяш по този начин животни, да измират, без да ти пука ", описа една от инициаторките за акцията в планината през днешния ден - Елица Димитрова пред Дарик.

Спасителите не могат да смъкват конете в ниската част на планината, тъй като животните не могат да вървят, показа планинският избавител Христо Абаджиев.

Планира се нова акция, с цел да се закара храна с моторни шейни до конете. Надеждата е снегът да се стопи по-бързо, с цел да могат животните да пасат трева и когато добият сили, да бъдат свалени.

Снимките са на Венцислав Венков, оповестени са във Facebook.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР