Десетки хора подават ръка на хората от Старо Железаре, чиито

...
Десетки хора подават ръка на хората от Старо Железаре, чиито
Коментари Харесай

Стягат концерт за опожареното семейство от Старо Железаре

Десетки хора подават ръка на хората от Старо Железаре, чиито домове изгоряха вечерта на Димитровден в голям пожар, обхванал две къщи и един заслон.

Стихията остави без дом фамилията на самотната майка Гергана Главчева и баба Въла Кръшкова. Само за няколко дни обаче жителите на Старо Жезаре събраха в кутия за дарения над 1000 лв., благодетели занесоха в дома на Гергана пералня и печка, както и облекла и обувки за нейните две момчета, които са не пет и девет години.

Преживяхме нечуван призрачен сън, описа пред „ Марица ” Милена Денкова, щерка на потърпевшата, която е задомена и със свое семейство живее в Пловдив. Изгоря историята на две фамилии, целият им живот стана на пепел, споделя младата жена. Ако пожарът бе през нощта, щеше да има жертви, счита тя. Къщите, остарели кирпичени постройки, горяха като факли. Огънят вървеше на правилото на доминото – тръгнал от прилежащ заслон, подхвана поредно двете къщи, долепени една до друга. Майка ми се качи на покрива и от там се опита да гаси с маркуча. Същото направи и кметът на Старо Железаре Илия Тонов. Пожарните закъсняха с час и половина – не се дразня, били са на различен пожар, а хисарската противопожарна работа има три автомобила и обслужва две общини.

Илия Тонов сподели на майка ми: Грабвай документите и бягай. Тя съумя да вземе своите и на децата, само че персоналната карта на баба ми остана в пожара. На пепел станаха парите, които майка ми бе икономисала за дърва и зимнина, по този начин остана без стотинка, споделя Милена.

Баба Въла откри заслон при своя родственик в селото. Тя чака до края на седмицата да се реалокира при щерка си в Пловдив.

До няколко дни община Хисаря ще даде на Гергана общинско жилище, сега апартаментът се ремонтира, заяви Милена Денкова. Наемът обаче е 150 лв. на месец и потърпевшото семейство чака той на бъде понижен или даже Гергана и децата да бъдат настанени там безплатно.

В идващите дни в Пловдив ще има две благотворителни начинания в поддръжка на Гергана Главчева и нейните дребните момчета. Едното събитие е на 9 ноември в зала „ Строител ”, където ще се организира благотворителна спортна подготовка. Другото е концерт, плануван за 11 ноември.

Благодаря на всички, които ни протегнаха ръка за помощ, сподели пред „ Марица ” Милена.
Банковата сметка, на която фамилията може да бъде подкрепено е

Дарителска сметка – Първа капиталова банка: IBAN: BG41FINV91501017146917

Титуляр на сметката е Милена Иванова Динкова

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР