Десетки хиляди участваха в протеста на 2 септември - един

...
Десетки хиляди участваха в протеста на 2 септември - един
Коментари Харесай

България след Великото народно въстание: четири срамни операции

Десетки хиляди участваха в митинга на 2 септември - един от най-големите през последните години. Размерът му наподобява не бе задоволителен, с цел да убеди Борисов, че би трябвало да си тръгне незабавно. Но бе изцяло задоволителен, с цел да му покаже, че оставането на власт ще го трансформира в ненавиждана фигура за болшинството от хората и ще навреди съществено на партията му.

Атмосферата на митинга беше наситена с очакване за някаква развръзка. Имаше и участници, които търсеха ескалация и принуждение - последователи на партия " Възраждане " сутринта и агитки (платени или не) вечерта. Сблъсъците с полицията, които тези настоящи лица целяха, разбираемо ангажираха огромна част от вниманието на медиите. При това тези изолирани произшествия не бяха рискови за властта, а по-скоро ѝ помогнаха: дадоха ѝ опция да опита да вкара всички протестиращи под един общ, отрицателен знаменател. Но пък и тези произшествия не бяха задоволителни, с цел да дискредитират митинга в неговата целокупност. На всичко от горната страна самата полиция също извърши противоречиви дейности: бити се оказаха и мирни протестиращи, и публицисти.

Накратко: " Великото национално въстание " не събори властта, само че тя се оказа въвлечена в ескалираща социална борба, в метафорична " война ", която не може да завоюва. През идващия месец ръководещите ще бъдат ангажирани в маневри и военни извършения, които са безсмислени и от които единствено ще губят доверие и известност. Ето четирите съществени " интервенции ":

1. Операция " Велико национално заседание "

Лидер по повърхностност е опитът за привикване на Велико народно събрание. ГЕРБ, " Патриотите " и " Воля " в последна сметка събраха нужните 120 гласа за внасяне на " план за конституция ". Това е сякаш " усъвършенстван " вид на срамния текст, който беше публикуван по-рано. Само че новата версия рискува съдържателно да е още по-излагаща, тъй като ще съдържа и увод, писан от Вътрешна македонска революционна организация. Но може би този текст въобще не си коства да бъде четен, тъй като Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи към този момент обявиха, че няма да поддържат Велико народно събрание. А по този метод изчезна опцията за нужните 160 гласа. Ако пък ГЕРБ се надяват да " купят " гласове от Българска социалистическа партия, това би било още по-срамно: нова конституция не се прави с сходни шашми.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР