Десетки хиляди руснаци пристигат в Грузия от началото на войната

...
Десетки хиляди руснаци пристигат в Грузия от началото на войната
Коментари Харесай

Източноевропейската страна, която посрещна 100 000 руснаци от старта на войната и икономиката й процъфтява

Десетки хиляди руснаци идват в Грузия от началото на войната в Украйна. Данните сочат, че стопанската система процъфтява: Брутният вътрешен продукт е повишен с двуцифрено число, валутата не е била толкоз мощна от години насам. За доста грузинци изгодите не са толкоз забележими. Най-видимата икономическа смяна в действителност е спираловидната инфлация, написа Oilprice.

Девет месеца след началото на войната е невероятно да се пропуснат огромния брой съветски емигранти в огромните градове на Грузия и техният стопански принос. В пунктовете за обмяна на валута грузинското лари се засилва; в този момент се търгува при към 2,7 за $ спрямо релативно постоянен курс от 3,1 преди войната.

Рускоговорящите нормално са повече от локалните в заведения за хранене и кафенета и първокласните заведения.

Първата вълна от мигранти дойде от Русия директно след нашествието през февруари. През лятото Грузия посрещна извънредно висок брой съветски летовници, като цифрите за август надвишиха даже общите стойности преди пандемията, а до края на септември страната стана очевидец на още една огромна вълна от мигранти, този път мъже във военна възраст, бягащи от съветската готовност.

Общият брой на тези, които са пристигнали от Русия от началото на войната и са останали в Грузия, е въпрос на спекулации, само че държавни чиновници дефинират на към 100 000 души, или съвсем 3% от популацията на страната.

Политика на Грузия разрешава на съветските жители да бъдат една година в страната без виза, по тази причина ще е мъчно да се дефинира кои са мигранти и кои са туристите Освен това страната се радва на изцяло ввъзстановяване на туризма след пандемията и икономическите резултати от съветския приток е предизвикателство.

Националната банка на Грузия разказва феномена като " резултат от войната " и оцени общия брой на жителите на Русия и Беларус, пристигнали вследствие на войната, сред 80 000 и 90 000.  Очакват се спомагателни 500 милиона $ за грузинската стопанска система тази година, към 15% от всички " доходи, свързани с пътувания ".

Според разбор на Institute for Development of Freedom of Information над 45 000 съветски жители са разкрили нови сметки в грузински банки , до момента в който депозитите на съветски жители съвсем са се утроили в съпоставяне преди войната, увеличавайки се с почти 1,2 милиарда лари (около 445 милиона долара).
 Азербайджан и Грузия имат огромни проекти за доставяне на Европа с енергоносители
Двете страни оттатък Черно море, които имат огромни проекти за доставяне на Европа с енергоносители

Плановете за подводен кабел от Грузия до Югоизточна Европа се разискват от няколко години

В друго изследване от ноември Transparency International Georgia разгласи, че 9 500 нови съветски компании са регистрирани в Грузия от март до септември , което е 10 пъти повече в сравнение с през цялата 2021 година Паричните преводи от Русия набъбнаха пет пъти сред април и септември и доближиха 1,1 милиарда $.

И тези изследвания не включват последната вълна от идващи, която стартира с мобилизацията през септември.

Войната пристигна, когато Грузия към този момент претърпя бързо икономическо възобновяване след провокираната от пандемията криза, записвайки до 18% растеж на Брутният вътрешен продукт на годишна база през януари. Притокът на руснаци е единствено едно от икономическите въздействия на войната. Друг фактор е увеличението на приходите транзитите, защото интернационалните спедитори се пробват да избегнат обичайните направления през Русия.

Каквато и да е повода, прогнозите за напредък се покачиха: Международният валутен фонд предвижда растеж на Брутният вътрешен продукт на Грузия от 10% растеж за годината.

Числата на растежа бяха изпреварени от инфлацията, като МВФ предвижда на 10,5% за 2022 година

За доста грузинци това е цифрата, която прави икономическата картина не по този начин добра, в сравнение с икономистите и държавното управление я изкарват. Заедно с инфлацията, притокът на руснаци докара до фрапантни скокове на наемите.

Скорошно изследване откри, че 71% от интервюираните считат, че стопанската система на страната се е влошила през последната година. Икономическите проблеми, в това число безработицата и растящите разноски за живот, не престават да са преди всичко в листата на главните терзания на грузинците.

Анкетата сподели, че грузинците остават значително не добре настроени към напора от руснаци, като 78% са срещу съветските жители да влизат в Грузия без визи, да записват бизнес или да купуват парцел.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР