Десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на бразилските градове, за

Десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на бразилските градове, за ...

Масови протести в Бразилия срещу съкращаване на разходите за образование.


Десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на бразилските градове, за да протестират срещу замразяването на разходите за образование, въведено от правителството на Жаир Болсонаро, като част от по-широките усилия на правителството за намаляване на разходите.

© БГНЕС
В сряда Бразилският национален студентски съюз призова за протести срещу съкращенията на разходите, след като Министерството на образованието заяви, че замразява близо една четвърт от разходите на стойност 1,85 млрд. долара.

Протестът се проведе в над 200 града, съобщава телевизия Globo. Според данните, около 150 000 души са протестирали в цялата страна. В столицата Бразилия около 7000 студенти и университетски преподаватели тръгнаха към Конгреса, носейки плакати срещу съкращенията. Един от тях гласеше: „Образованието не е разход, а инвестиция“, а на друг пишеше: „Без инвестиции няма знание“.

Протестите бяха предимно мирни, но в Рио де Жанейро се стигна до изблици на насилие, когато протестиращите подпалили автобус и започнали да хвърлят фойерверки по полицейски служители. Наложи се служителите на реда да използват сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръснат множеството.

Източник: bnt.bg