Десетки хиляди протестиращи блокираха улици и демонстрираха около сгради на

...
Десетки хиляди протестиращи блокираха улици и демонстрираха около сгради на
Коментари Харесай

Десетки хиляди излязоха на митинг с искане за оставка на арменския премиер

Десетки хиляди протестиращи блокираха улици и демонстрираха към здания на държавни институции в арменската столица с искане министър председателят Никол Пашинян да подаде оставка поради апелите си за подписване на публично спокойно съглашение със прилежащ Азербайджан, съобщи Асошиейтед прес.

Демонстрантите използваха бетоновози и камиони, с цел да затворят улици и мостове, водещи към центъра на Ереван. Те минаха с шествие, по време на което скандираха " Армения без Никол ". Стигна се до конфликти с полицията, оповестява се за няколко задържани.

От 17 април в Армения съвсем всекидневно има антиправителствени демонстрации. Премиерът още веднъж се трансформира в цел на неодобрение, откакто заприказва в Народното събрание за потребност от подписване на спокойно съглашение с Азербайджан.

Двете страни се опълчват една на друга от десетилетия поради сепаратисткия район Нагорни Карабах, който е част от Азербайджан, само че от началото на 90-те е под арменски надзор. По време на шестседмична война през 2020 година Баку си върна контрола над част от региона, преди да подписа помирение с Армения с посредничеството на Русия.

" Можем да беседваме с представителите на властта единствено за едно-единствено нещо - за незабавните им оставки ", сподели опозиционният политик Ишхан Сагателян, заместник-председател на арменския парламент. Той прикани всички арменци да се включат в гражданското непокорство, както и за всекидневни митинги.

Полицията арестува част от протестиращите, а представители на силите за сигурност ги предизвестиха да не се пробват да щурмуват постройката на Народното събрание, само че те се струпаха начело, както и покрай вътрешното министерство и на други места в столицата. Вътре в Народното събрание опозиционни политици желаеха оставката на Пашинян в негово наличие. Той сподели, че ще вземе отношение по изразеното против него неодобрение, само че съперниците му напуснаха залата, преди министър председателят да имаше опция да го направи.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР