Десетки хиляди израелци излязоха по улиците в събота, за да

...
Десетки хиляди израелци излязоха по улиците в събота, за да
Коментари Харесай

Шест месеца война в Газа: Десетки хиляди израелци излязоха на протест

Десетки хиляди израелци излязоха по улиците в събота, с цел да стачкуват против Бенямин Нетаняху, защото войната на Израел в Газа доближи половин година, написа The Guardian .

Организаторите оповестиха, че към 100 000 души са се събрали на кръстовището в Тел Авив, преименувано на площад " Демокрация ", след всеобщите митинги против противоречивите правосъдни промени предходната година.

Скандирайки " избори в този момент ", протестиращите приканиха израелския министър-председател да подаде оставка, защото в неделя войната в Газа навлезе в седмия си месец.

Митинги се организираха и в други градове, като водачът на израелската съпротива Яир Лапид взе присъединяване в един от тях в Кфар Саба преди заминаването си за договаряния във Вашингтон.

" Те не са научили нищо, не са се трансформирали ", съобщи той и добави: " Докато не ги изпратим вкъщи, те няма да дадат на тази страна късмет да продължи напред ".

Израелските медии оповестиха, че на митинга в Тел Авив са избухнали конфликти сред протестиращи и полиция, а полицията заяви, че един протестиращ е бил задържан.

По-късно към протестиращите в Тел Авив се причислиха фамилиите на заложниците от Газа и техни поддръжници.

По-рано армията разгласи, че бойците са разкрили тялото на пленник, похитен от палестински бойци по време на 7 октомври.

Тялото на Елад Кацир, 47-годишен фермер от кибуца Нир Оз, е било намерено от командоси в южната част на Хан Юнис, оповестиха Израелските сили за защита (ИСО). Той е бил погубен от своите похитители от " Палестински ислямски джихад " (ПИД) и заровен там в средата на януари, оповестиха ИОС, базирайки се на разследваща информация, без да дава повече детайлности. От ИДИЛ не са дали неотложен коментар.

С откриването на тялото на Кацир броят на телата на заложниците, които армията твърди, че е прибрала от Газа по време на войната, става 12. Армията твърди, че в Газа към момента се държат 129 заложници, в това число 34, за които се допуска, че са мъртви.

Според израелски данни нападението на ХАМАС е довело до гибелта на 1170 души в Южен Израел, множеството от които цивилни.

По данни на министерството на опазването на здравето в ръководената от ХАМАС територия при ответната атака на Израел против ХАМАС в Газа са починали минимум 33 137 души, най-вече дами и деца.

В изказване във връзка навършването на половин година от спора президентът Исаак Херцог съобщи, че Израел води " кървава и сложна война ".

" В 6:29 ч. сутринта на 7 април означаваме шест месеца от жестоката терористична офанзива и ужасяващото кръвопролитие ", съобщи Херцог в събота.

" Половин година от това закононарушение против нашите сестри и братя, против нашата страна, това закононарушение против човечеството ", съобщи президентът.

Израелските отбранителни сили (ИОС) оповестиха, че по време на шестмесечната война с ХАМАС в Газа са убити 604 израелски бойци и 3193 са ранени, до момента в който в  41 израелски бойци изгубиха живота си от " другарски огън ".

ИОС оповестиха, че по време на шестмесечния спор ХАМАС е изстрелял повече от 9000 ракети по цели в Израел, предава The Times of Israel.

Според публични данни ИОС са умъртвили повече от 13 000 бойци на ХАМАС и членове на други терористични групировки в Ивицата Газа от началото на войната, от които към 1000 са били убити на 7 октомври предходната година, когато ХАМАС нападна Южен Израел.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР