Десетки хиляди испански служители в общественото здравеопазване и техните поддръжници

...
Десетки хиляди испански служители в общественото здравеопазване и техните поддръжници
Коментари Харесай

Хиляди здравни работници в Мадрид поискаха по-добро обществено здравеопазване

Десетки хиляди испански чиновници в публичното опазване на здравето и техните поддръжници в неделя участваха в митинг, проведен за подсигуряването на повече личен състав за първична здравна помощ. Те протестираха и срещупрогресивното разрушение на системата за общественото в изгода на частното  здравеопазване от консервативното районно държавно управление в испанската столица Мадрид, заяви АП.

Протестът в испанската столица, наречен бялата приливна вълна поради белите медицински престилки, носени от доста протестиращи, мина под мотото " Мадрид се надига за публичното здраве ".

Регионът на Мадрид е в центъра на митингите. Частичните напускания започнаха в района предишния понеделник, като за 21 ноември беше оповестена цялостна стачка за близо 5000 мадридски лекари.
 Снимка 594916
Протестът беше призован от асоциации, синдикати и леви политически партии.

Регионалното държавно управление на Мадрид, ръководено от Изабел Аюсо от Народната партия, беше подложено на рецензии през последните години, само че изключително мощно след началото на пандемията от COVID-19 през 2020 година, поради неприятен метод към личния състав в лечебните заведения и центровете за първична здравна помощ.

Организаторите настояват, че макар че Мадрид е испанският район с най-голям приход на глава от популацията, той харчи минимум на глава от популацията за първична здравна помощ. Те настояват, че за всеки 2 евро, изхарчени за опазване на здравето в Мадрид, едно се озовава в частния бранш.

" Хората на Мадрид заслужават качествени първоначални здравни грижи, а не закъснение с повече от седмица, с цел да посетят фамилни лекари или педиатри ", споделя профсъюзът на лекарите AMYTS.

Аюсо отхвърля да има дефицит на личен състав и твърди, че митингите и стачките са проведени от леви партии в навечерието на общинските и районните избори следващата година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР