Десетки хиляди хора в Югоизточна Австралия преживяха ужас в новогодишната

...
Десетки хиляди хора в Югоизточна Австралия преживяха ужас в новогодишната
Коментари Харесай

Австралия посрещна Нова година в ужас заради горски пожари

Десетки хиляди хора в Югоизточна Австралия претърпяха смут в новогодишната нощ, откакто се оказаха обградени от горски пожари, оповестиха австралийските управляващи, представени от ДПА. Поне трима души са починали, има и хора в неопределеност в резултат на големите горски пожари, които бушуват по източното крайбрежие на Австралия, оповестиха международните организации.

Баща и наследник са починали в историческото село Кобарго, на 380 километра южно от Сидни, при опит да спасят дома си, а един човек е липсващ в близкото населено място Белоура, оповестиха пожарна работа на Нов Южен Уелс. Разрушени са десетки жилищни домове в Нобра, Кобарго и Белоура. Голям пожар е обкръжил курортния регион Батманс Бей на югоизточното крайбрежие, където са се оказали блокирани неколкостотин туристи. Всички те били преместени в региона край морето, тъй като пътищата за евакуация са прекратени от огъня.

Мобилните телефони, интернет връзките и електричеството излязоха отвън строя по южното крайбрежие на щата Нов Южен Уелс поради паднали кули и електропроводи, съобщи щатската пожарна.

Над 4000 души се оказаха блокирани по плажовете с рухването на нощта в Маракута, щата Виктория, където пожарите не престават да заплашват крайбрежния град. Всички пътища от и за региона са затворени поради пожарите, обявиха службите за незабавна реакция във Виктория.

" Като във военна зона е ", такова съпоставяне за ситуацията направи Айлийн Оукс, жителка на град Бейтманс Бей, пред австралийската телевизия. Бейтманс Бей от повече от два дни е откъснат от света поради пожарите, което принуди хората да търсят сигурност на плажа.

Над 350 км от автомагистралата за Сидни е затворена поради пламъците, съобщи полицията. На помощ на блокираните в крайбрежните градове бяха извикани военните.

Днес ще бъдат употребявани военноморски амфибийни транспортни кораби и военни хеликоптери, с цел да превозят храна, вода и здравна помощ за откъснатите градове и да изтеглят тези от хората там, които пожелаят да се изтеглят, съобщи австралийското министерство на защитата.

Австралийската метеорологична работа заяви, че в западните елементи на Сидни температурите през вчерашния ден са достигнали 46 градуса, само че се чака пожарникарите да получат известна глътка въздух в първите дни на новата година, тъй като в четвъртък и петък времето ще стане малко по-благосклонно.

Но в края на седмицата се чака температурите още веднъж да доближат 40 градуса и повече.

 Австралия посрещна Нова година в смут поради горски пожари
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР