Десетки граждани се събраха пред сградата на Министерството на енергетиката

...
Десетки граждани се събраха пред сградата на Министерството на енергетиката
Коментари Харесай

Граждани на протест заради високите сметки на Топлофикация София


Десетки жители се събраха пред постройката на Министерството на енергетиката на митинг против високите сметки за парно за месец март, съобщи БНР.

Високите сметки за парно на "Топлофикация София " за месец март станаха мотив за следващото искане на оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Протестът мина под викания "Оставка ".

Недоволстващите желаеха и анулация на таксата "сградна апаратура ".

Според някои от протестиращите сметките им за парно за месец март са с 20% до 40% по-големи от тези през зимните месеци. Имаше и жители, които обявиха, че сметките им за март са със 100% "по-солени ".

Протестът завърши, откакто министърът се съгласи да изслуша недоволните жители. Петкова предложения представителна група от пет души от протестиращите, които да обсъдят с нея настояванията си.

В хода на срещата жителите са упорствали за промени в Наредбата за топлоснабдяване, откакто преди дни тричленен състав на Върховния административен съд анулира формулата за дялово систематизиране на сметките за парно, оповестиха от Министерството на енергетиката.

"Ние считаме, че формулата за дялово систематизиране би трябвало да се промени и разчитаме на вашата експертна помощ за това ", декларирала пред протестиращите Петкова.

По думи ѝ сега специалистите от Министерството на енергетиката проучват правосъдното решение, за да не се допусне юридически вакуум и безпорядък при окончателното равнене на сметките в края на отоплителния сезон.

От ведомството, ръководено то Петкова, осведомят, че министърът и протестиращите са постигнали единодушие - измененията, касаещи топлоснабдяването, ще бъдат създадени от взаимна работна група. Очаква се протестиращите да излъчат своите представители в работната група, след което тя незабавно ще стартира същинската си активност.

Целта е измененията да бъдат направени преди началото на новия отоплителен сезон.

Междувременно от софийското топлофикационно сдружение са безапелационни, че сметките за парно са направени правилно . Сметките били съобразени с Наредбата за топлоснабдяване.

Припомняме, през вчерашния ден от КЕВР оповестиха, че ще ревизират по какъв начин тъкмо са изчислени сметките на жителите за месец март.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР