Десетки геоглифи (кръгове на земята), част от които са образували

...
Десетки геоглифи (кръгове на земята), част от които са образували
Коментари Харесай

Загадъчни геоглифи до древно селище в Перу

Десетки геоглифи (кръгове на земята), част от които са образували мрежа, са открити до античния перуански град Куилкапампа (Quilcapampa). Експертите са на мнение, че кръговете са имали алегорично значение.

Новите обекти са нанесени на карта благодарение на фотоси от спътници и дронове. Най-малките от геоглифите се виждат добре от земята, до момента в който огромните може да се разграничат единствено от горната страна.

Много от геоглифите се състоят от един пръстен, само че има и по-сложни модели. Например археолозите са се натъкнали на гигантска рисунка от шест концентрични окръжности, които припомнят въртоп, написа Live Science. Други от геоглифите са основани от насъбрани камъни.

 © Justin Jennings © Justin Jennings

Размерът на рисунките варира сред 2 и 4 метра, а най-големият може да заеме две баскетболни стадиони. Както описват експертите, множеството рисунки са били основани „ посредством премахване на повърхностните камъни и освобождение на пясъчната почва под тях “.

Археолозите датират геоглифите сред 1050 и 1400 година, когато Куилкапампа е бил значим търговски център. За съществуването му свидетелстват освен геоглифите, само че и петроглифи – образци за скално изкуство, гравирани на скали покрай селището.

Геоглифите са великански рисунки върху земята, които се срещат по целия свят. Най-известните са ситуирани на платото Наска – там са открити хиляди рисунки, от действителни и мислени същества до геометрични фигури.

Загадката на Наска – странни теории и въпроси без отговор

Скалните рисунки и други секрети на Мачу Пикчу

Защо на античните са им били нужни сходни кръгове, и до през днешния ден остава мистерия. Повечето от откриваните геоглифи са ситуирани покрай търговски пътища, съществували преди хиляди години. Вероятно кръговете са символизирали нещо значимо за придвижването както на хора, по този начин и на артикули по тези пътища.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР