Десетилетия след като беше изместен от западните марки коли и

...
Десетилетия след като беше изместен от западните марки коли и
Коментари Харесай

Руснаците пак карат Москвич. Съветската марка се върна в топ 10 по продажби в Русия

Десетилетия откакто беше преместен от западните марки коли и производството му беше закрито, емблематичният за тогавашния Съветски съюз, само че и за доста страни от някогашния социалистически блок автомобил " Москвич " още веднъж е измежду най-продаваните в Русия.

Данните са на съветската организация " Автостат " и демонстрират, че през ноември възкресената от Москва руска марка, кръстена на съветската столица, е измежду 10-те най-предпочитани нови коли в страната - въпреки и с дребен дял на фона на съперниците от " Лада " и няколко типа китайски коли.

Възобновеното произвеждане на " Москвич " стартира тази година в Москва, откакто съветската страна иззе завода на френския производител " Рено " на символичната цена от една рубла. Това се случи, откакто компанията, дружно с съвсем всички западни марки коли, напусна съветския пазар поради стартирана от Кремъл война в Украйна при започване на 2022 година В резултат, а и с помощта на икономическите наказания против Кремъл, нови западни коли в Русия съвсем няма.

Няколко месеца, откакто беше оповестено, че " Москвич " възкръсва, се разбра, че единственият съветски " принос " към възобновеното произвеждане е, че колите се сглобяват в страната и им се поставя локалната марка на капака. Иначе " новият " модел " Москвич 3 " е тъкмо копие на китайския кросоувър JAC JS4 в две модификации - с бензинов и електрически мотор. Машините се внасят напълно от Китай, на място единствено се асамблират. Данните на " Автостат " в този момент демонстрират, че през първите 11 месеца на 2023 година са пласирани над 10 хиляди коли.

Официално " Москвич " се предлага в Москва от предишния декември, а в цялата страна - от тази пролет. Цената му е 2,22 млн. рубли или малко над 22 хиляди евро.

Най-продавана в Русия в настоящата година остава известната " Лада " с пазарен дял от близо 30 на 100. До края на 2021 година най-продавани са били моделите на " Рено ", демонстрира още статистиката.

" Лада " е следвана от няколко китайски марки коли - като Haval и Chery, които заместват западните и японски производители след отдръпването им от съветския пазар. " Автостат " твърди, че за 2023 година се следи 113% растеж на продажбите на нови коли в Русия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР