Десетилетия наред в тази германска колония на чилийска територия са

...
Десетилетия наред в тази германска колония на чилийска територия са
Коментари Харесай

Ужасяващата история на Колония Дигнидад


Десетилетия наред в тази немска колония на чилийска територия са вършени потресаващи закононарушения - в това число изнасилвания на деца. Германия към момента не е обезщетила жертвите на ужасната " Колония Дигнидад ".

Германската изселническа колония в Чили, позната под името „ Колония Дигнидад " (Колония на достолепието " ), се трансформира в нарицателно за закононарушения против почтени хора и изключително против деца. Скандалът от 1960-те години се прочу по целия свят, в това число и заради това, че въпросните жертви на принуждение преди време не получават никаква поддръжка от страна на немската политика.

Така наречената „ Колония Дигнидад " е учредена от немския преселник и някогашен ефрейтор от Вермахта Паул Шефер при започване на 1960-те години. Колонията, в този момент известна под името „ Вила Бавария ", се намира в един планински район в южната част на Чили, на към 300 км южно от столицата Сантяго. На повърхност от близо 13 000 хектара дружно с него живеели стотици негови почитатели, най-вече немски изселници и техните фамилии, в условия на насилствен труд и тотално послушание. Правилата в сектата определял самият Шефер, който поддържал тесни връзки с чилийския деспот Аугусто Пиночет.

По времето на военната тирания в страната сред 1973 и 1989 година колонията е била употребена и като място за изтезания и ликвидиране на чилийски опозиционери. Но жертвите са били освен политически. В продължение на десетилетия там са осъществявани потресаващи насилия – полов тормоз и изнасилвания на деца, които са били наложително отделяни от родителите им.

Скандално равнодушие

Колонията е публично разпусната чак през 1991 година след голям брой сигнали за всевъзможни закононарушения: полово принуждение над деца, укриване на налози, контрабанда на оръжие и опиати и наложително отнемане от независимост. Всички сигнали за осъществяваните закононарушения в сектата в продължение на десетилетия са били скандално пренебрегнати от немското посолство в Чили, както и от немската политика.

Близо 30 години след края на диктатурата на Пиночет – едвам през юни 2017 немският Бундестаг гласоподава с единогласие за изясняването на трагичната история на „ Колония Дигнидад ". Германска парламентарна делегация сега се намира в Чили, където води диалози и с представители на чилийските управляващи.

Входът към " Колония Дигнидад ", архивна фотография от 1988 година

Експертът по интернационално право Андреас Шюлер споделя в изявление за Дъждовни води, че Бундестагът е трябвало доста по-рано и по-категорично да изрази позицията си по отношение на тази мрачна страница от немската история. Ето какво още споделя той:

„ Трябвало е още през 1970-те години, т. е. директно след основаването на военната тирания в Чили (1973-1989) немските държавни управления да се задействат интензивно. Още по това време за първи път се появяват сигнали, че в „ Колония Дигнидад " стават страшни неща, че се изнасилват деца и хора са държани като плебеи, с цел да правят насилствен труд. От 1973 година Колонията е поддържала и доста тесни контакти с тайните служби на Пиночет. Всичко това е трябвало да се проверява. А в този момент е към този момент прекомерно късно – обособени причинители на закононарушения са мъртви, а други са на напреднала възраст. "

" Провал на Федералната република "

Германските управляващи и до през днешния ден работят мудно в разкриването на закононарушенията. Показателен е казусът с Хартмут Хоп - някогашният доктор на сектата. Експертът по интернационално право Андреас Шюлер през 2011 година формулира обвиняването, което правозащитната организация „ Европейски център за конституционни и човешки права " (ЕЦКЧП) внася против някогашния доктор на „ Колонията " Хартмут Хоп. В Чили лекарят преди този момент е задочно наказан на пет години затвор за съучастничество в изнасилвания на деца, само че съумява да напусне страната преди пръсъдата до влезе в действие и се връща в Германия. Германия пък отхвърля да екстрадира своя жител, с цел да излежи присъдата си в Чили. Тогава правозащитната организация в Германия подава правосъдна тъжба против Хоп, в която са повдигнати и обвинявания за нанасяне на телесна щета посредством приложимост на психотропни субстанции, както и за съучастничество в убийства – става дума за безследно изчезналите чилийски опозиционери през 1970 и 1980-те години.

Бившият доктор на Колонията и до ден-днешен си живее на независимост, фотография от 2000 година

В резултат на подадената тъжба, прокуратурата в Крефелд завежда разследване, само че делото се точи безпределно дълго, без да бъдат разпитани всички живеещи в Германия лица, които носят отговорност за действията. А някогашният доктор на Колонията Хартмут Хоп и до ден-днешен си живее на независимост в провинция Северен Рейн-Вестфалия, без да е прекарал нито един ден от живота си в затвор и без да е заставал пред правосъдна инстанция. Експертът по интернационално право Андреас Шюлер е уверен, че в Северен Рейн-Вестфалия и в Германия живеят и още лица, обвинени за съучастничество в незаконните действия на сектата в Чили, против които също би трябвало да се проверява. Засега обаче нищо сходно не се е случило. Не единствено в тази връзка Шюлер приказва за „ неуспех на Федералната република ". Същият израз употребява и Франк-Валтер Щайнмайер - по времето, когато беше външен министър на страната.

Жертвите би трябвало да бъдат подкрепени

Все отново най-малко е планувано да се сътвори фонд за компенсации на жертвите, въпреки да не е ясно по какъв начин тъкмо ще стане това и какви средства ще съдържа фондът. А е време за бързи и небюрократични дейности, с цел да бъдат подкрепени финансово жертвите на „ Колония Дигнинад ". Много от тези, които се завръщат назад в Германия след разтурянето на сектата, се оказват без всевъзможни средства. В продължение на дълги години те са работили тежък насилствен труд, само че не са плащали в никакви социално-осигурителни системи. Същото се отнася и за чилийските жертви, за които Германия също носи отговорност, както неотдавна съобщи депутатката Ренате Кюнаст, която управлява парламентарната Комисия за разследане на закононарушенията на " Колония Дигнидад ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР