Десетилетие след трагедията с лодката на Лампедуза, Средиземно море остава най-смъртоносният мигрантски маршрут в света

...
Докато рекорден брой мигранти продължават да пристигат на малкия италиански
Коментари Харесай

Докато рекорден брой мигранти продължават да пристигат на малкия италиански остров Лампедуза, FRANCE 24 се обръща назад към корабокрушението през 2013 г., при което 368 души се удавиха край острова. Нашите репортери се срещнаха със свидетел на трагедията, оцелял и лекар на острова, регистрирал смъртта. Всички те искат да сложат край на тези корабокрушения, превърнали Средиземно море в най-смъртоносния мигрантски маршрут в света.

На 3 октомври 2013 г. претъпкан траулер, превозващ повече от 500 мигранти, потъна край италианския остров Лампедуза. Той е напуснал либийската столица Триполи два дни по-рано. Около 368 души, предимно от Етиопия и Еритрея, загубиха живота си.

По онова време корабокрушението беше първото в Средиземно море в такъв огромен мащаб. Цяла Европа остана в шок, след като европейските лидери обещаха подобна трагедия никога повече да не се повтори. Но тези обещания не бяха спазени и оттогава се случиха още по-смъртоносни корабокрушения.

Десет години по-късно мигрантите продължават да пристигат на острова. Оцелелите от корабокрушението през 2013 г., които бяха спасени, разказват за травмата си. Ситуацията на Лампедуза е критична както винаги. Единственият приемен център на острова редовно превишава капацитета си след всяко ново пристигане на мигранти. Що се отнася до Европа, тя се бори да намери решения за наплива. Репортаж на Наталия Мендоса, Данило Арноне и Мари Панетрат от FRANCE 24.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР