Десети май се отбелязва всяка година като празник на Българската

...
Десети май се отбелязва всяка година като празник на Българската
Коментари Харесай

Ето какъв празник е днес

Десети май се отбелязва всяка година като празник на Българската православна черква, тъй като на този ден преди 70 години, през 1953 година, тържествено е възобновена Българската патриаршия. Българската черква след пет века взаимозависимост от Цариградската патриаршия сама се отделила от нея през 1870 година, само че тази самостойност била приета едвам в 1945 година Осем години по-късно нашата черква си възстановила и патриаршеското достолепие, каквото тя е имала до края на XIV век.

В сряда на четвъртата седмица след Великден се отбелязва празникът Преполовение. Наречен е по този начин, тъй като се пада тъкмо по средата на интервала сред Възкресение Христово и Петдесетница, и надлежно е от разреда на преносимите празници, свързани с деня на Великдена. На този ден се напомня за влизането на Иисус Христос в Йерусалим по време на еврейския празник Шатри и за Неговата проповед в храма, където Той приказвал за Своята активност като Месия, Избавител.

Свети Симон Зилот е един от дванадесетте апостоли на Иисус Христос. Наречен е още Кананит, тъй като произхождал от град Кана в Галилея. Симон носел прозвището Зилот, което значи ревнител, тъй като бил разгорещен последовател и ревнител на Божия закон, ревнив просветител на Божието слово, ревнител за избавителното дело на своя обичан Учител Христос, написа Българска телеграфна агенция.

След като в деня на празника Петдесетница, Симон получил дружно с другите апостоли Светия Дух, той отишъл да проповядва учението на Иисус Христос в редица страни. Посетил Египет, Етиопия, Либия, Мавритания и даже далечните земи на Римската империя - Британия. Според църковното поверие там той бил заловен от езичниците, изтезаван и претърпял мъченическа гибел, като след жестоките изтезания бил разпънат на кръст. Това станало през времето на римския император Траян (96-117 г.).
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР