Десет страни от Европейския съюз, сред които и България, се

...
Десет страни от Европейския съюз, сред които и България, се
Коментари Харесай

Десет страни от ЕС, сред които и България, сформират алианс за ядрена енергия

Десет страни от Европейския съюз, измежду които и България, се договориха за основаването на алианс за нуклеарна сила макар съпротивата на Германия и Австрия тя да бъде категоризирана като удобна за климата. Това обявиха десетте страни членки в взаимно изказване, подписано в коридорите на срещата на европейските енергийни министри в Стокхолм, съобщи в. " Файненшъл таймс ".

 

Българският министър на енергетиката Росен Христов е в Стокхолм, където взе участие на неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по " Транспорт, телекомуникации и енергетика ", заяви Министерство на енергетиката.

Освен България, Франция, Хърватия, Чехия, Финландия, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия и Словения също са се съгласили да " поддържат нови " нуклеарни планове, основани " на новаторски технологии ", както и на към този момент внедрени такива.

 

Споразумението ще разреши още взаимното образование на фрагменти и ръководство на вериги за доставки.

 

" Ядрената сила е един от многото принадлежности за реализиране на нашите климатични цели, като се явява базово произвеждане на електрическа енергия и подсигурява доставките ", написа още в изказването.

 

Париж се стреми да получи поддръжка за квоти за произвеждане на нуклеарна сила, като част от полемиките към енергийното законодателство на Европейски Съюз, включващо директивата на Брюксел за възобновима сила.

 

Директивата дефинира общи цели за това каква част от енергийния микс на Евросъюза би трябвало да идва от възобновима сила през идните години. Противно на изказванията на Германия, Австрия и Люксембург, Париж желае с цел да бъдат приети за " нисковъглеродни " енергоизточници и нуклеарните мощности.

 

Междувременно френският президент Еманюел Макрон, представен от Агенция Франс Прес, прикани Европейската капиталова банка (ЕИБ) да финансира " всички нисковъглеродни технологии, с които разполагаме, в това число нуклеарната ". 

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР