Десет от най-хубавите приказки в българската литература са събрани в

...
Десет от най-хубавите приказки в българската литература са събрани в
Коментари Харесай

Какви вълшебства крие Омагьосаната гора“

Десет от най-хубавите приказки в българската литература са събрани в книгата „ Омагьосаната гора “. Родени в сърцето и мозъка на Фани Пейчева – изключителна писателка, която през днешния ден помнят малко на брой, те излизат в ново издание с прелестните илюстрации на София Попйорданова и логото на „ Лист “.

В средата на предишния век Фани Пейчева (1938 – 1985) написва цялостните с чудеса и магии книги „ Козелът със златните рога “ и „ Принцът и девица-звездица “. Днес подбрани от тях истории пленяват децата и родителите им в новото издание.

„ Приказките са доста красиви, с прекрасен, пленителен български език. Героите носят имена като Воден, Огнен, Ласка, Велян, Веземир. Митичните същества не са познатите от нашите митове, само че биха могли да бъдат. Искаме тези приказки да не престават да се четат, тъй като по този начин опазваме хубавия, компактен, богат български език от обедняване и обезличаване. “, разяснява основният редактор на издателство „ Лист “ Гергана Димитрова.

Сред включените в актуалното издание са „ Първородният принц и млечните братя “, „ Принц Радол и девственица Звездица “, „ Калин и конят със златната грива “, „ Китен и чудният лък “, „ Баяна и блатният дух “, „ Мечокът с блестящата огърлица “ и „ Рижата котка “.

Всички истории са авторски и придвижват читателите в болярските времена, карат ги да бродят из незнайни гори и да преодоляват невъзможни трудности.

Дали в някой от героите Фани Пейчева не е закодирала черти от личния си темперамент? С днешна дата е мъчно да се отговори на този въпрос, тъй като информацията за нея е прекомерно нищожна. Знае се, че в недългия си живот е работила в „ София прес”, че е превеждала от сърбохърватски език, че няколко години от живота си е била учителка и библиотекарка. И толкоз. Успява да разгласява първата си книга през 1980 година, когато е на 42 години, а през 1985-а умира, недочакала излизането на „ Принцът и девица-звездица” през 1986.

Издателите от „ Лист” са сигурни, че със сборника „ Омагьосаната гора” магията на словото на Фани Пейчева ще бъде преоткрита и писателката най-накрая ще заеме в сърцата на читателите мястото, което ѝ се поставя.

В момента на щанда на издателството в шатра 8 на Панаира на книгата пред НДК приказките се продават с 20% отстъпка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР