Десет млади птици от защитения вид червен ангъч, размножени изкуствено,

...
Десет млади птици от защитения вид червен ангъч, размножени изкуствено,
Коментари Харесай

Десет птици от вида червен ангъч са освободени в природата в Силистренско

Десет млади птици от предпазения тип червен ангъч, развъдени изкуствено, са пуснати в язовир край с. Нова Попина, Ситовска община на Силистренска област, в наличието на специалисти по биологично многообразие в Регионалната ревизия по околната среда и водите / РИОСВ/ в Русе, оповестиха от инспекцията.

Птиците са излюпени в Биологичната пробна база "Калимок " на Института за биологично многообразие и екосистемни проучвания (ИБЕИ) към Българска академия на науките в с. Нова Черна, община Тутракан. Дейността е част от дългогодишна стратегия за реинтродукция на предпазения тип, изпълнявана от института. През тази година две възрастни двойки червен ангъч са излюпили 11 дребни.

Червеният ангъч e гнездящо-прелетен тип и по изключение зимува у нас, се споделя в известие на Регионална инспекция за опазване на околната среда в Русе.

В предишното е имал по-широко разпространяване, само че в този момент е липсващ като гнездяща птица. Среща се основно в дребни водоеми навътре в Добруджа и по Черноморието. Защитен е от Закона за биологичното многообразие и е включен в Червената книга на България като заплашен. Всяка година се развъждат изкуствено и се освобождават в природата към 20 птици, излюпени в полевата база "Калимок " на ИБЕИ - Българска академия на науките.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР